Postoji i muška menopauza: Ovako izgleda andropauza, klimaks koji je i dalje tabu tema

J. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Za razliku od ženskog, o muškom klimaksu se ne govori mnogo, a mnogi za njega nisu ni čuli

Foto: Shutterstock

Andropauza ili muška menopauza je prirodni proces i predstavlja pad proizvodnje testosterona, hormona koji podstiče seksualni nagon i štiti muškarce od mnogih bolesti, naročito malignih, objašnjava Aleksandar Milošević, urolog i seksolog iz Beograda.

- Pad testosterona je glavni pokazatelj starenja i dovodi do gubitka libida, a mnogim muškarcima teško pada što ne mogu da imaju erekciju, što se učestalije dešava kako se bliže 60. godini - dodaje on za "BBC" na srpskom.

Za razliku od ženskog, o muškom klimaksu se ne govori mnogo, a mnogi za njega nisu ni čuli.

Iskustvo jednog muškarca 

Nije mogao da spava. Bio je sve mrzovoljniji, nije mogao da se koncentriše i ponestajalo mu je snage.

Teško je disao, sve manje je želeo seks sa ženom. Ovo stanje prepisivao je stresu, umoru, verujući da će sve da prođe kada se završi važan projekat na poslu - ali nije.

Da prolazi kroz andropauzu, mušku menopauzu, muškarac, zvaćemo ga Zoran, saznao je tek kada je posetio lekara, na šta ga je podstakla supruga.

Tada je imao 46 godina.

- Bio sam u šoku. Prvi put sam čuo za muški klimaks. Nisam znao ni šta da pitam - priseća se on godinama kasnije za BBC na srpskom.

Foto: Shutterstock

Koji su simptomi muškog klimaksa?

Manjak sna, usporeni metabolizam, topljenje mišića, neraspoloženost, smanjeno samopouzdanje, pad koncetracije, erektilna disfunkcija i smanjen libido, objašnjava doktor Milošević.

- Lošim životnim navikama poput konzumiranja alkohola, cigareta, nezdrave hrane i slabe fizičke aktivnosti, andropauza može da se javi i ranije. Tome može da doprinese i gojaznost usled koje se znatno više luči hormon aromataza, sličan estrogenu kod žena, što izaziva gubitak erekcije i nezainteresovanost za životom. Muškarci se tada osećaju ranjivo i nesigurno - dodaje doktor.

Nivo testosterona je pre ulaska u pubertet nizak, ali se s godinama povećava i do tridesete godine je na najvišem nivou.

Tokom puberteta podstiče rast mišićne mase, dlaka na telu, dovodi do mutacije (produbljivanja) glasa i pojačava seksualni nagon.

Testosteron počinje blago da opada posle četrdesete godine, što dovodi do raznih promena u muškom telu, kaže doktor Milošević.

Kod nekih se javlja povišen šećer ili hipertenzija, a kod pojedinih dolazi i do impotencije, što može da izazove depresiju i anksioznost.

Ipak, muška menopauza se ne manifestuje kod svih muškaraca istim intenzitetom i ne pogađa svakog.

Može se odložiti na posle 60.

Ukoliko se vodi računa o ishrani, uz redovnu fizičku aktivnost, pad proizvodnje testosterona može da se javi tek posle 60. godine, dodaje on.

Muška menopauza može da bude rezultat i hipogonadizma, gde testisi proizvode malo ili nimalo hormona.

Hipogonadizam je ponekad prisutan od rođenja, što se manifestuje odloženim ulaskom u pubertet i malim testisima.

Može da se razvije i kasnije u životu, posebno kod muškaraca koji su gojazni ili imaju dijabetes tip 2.

Bilo ga je sramota dijagnoze

Promene u Zoranovom ponašanju odražavale su se i na odnos sa suprugom, ali i decom.

- Gledam prijatelje sličnih godina, orne, pune energije, desi se po nekom tu i tamo da je neraspoložen, ali ni nalik meni. Pokušao sam da razgovaram sa jednim drugarom, ali mi je samo rekao da se opustim i da su naleteli takvi dani - priča.

Zoran se iz dana u dan sve više povlačio u sebe.

Otežano disanje se nastavilo.

Vrativši se iz jedne od mnogobrojnih dugih smena, supruga mu je predložila da poseti njihovu porodičnu lekarku.

Kada mu je rečeno da prolazi kroz mušku menopauzu, vest je podelio sa ženom, ali ne i sa prijateljima - bilo ga je, kaže, sramota.

Iako se kod njega nisu manifestovali svi simptomi muške menopauze, bilo mu je lakše da ćuti.

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Naše društvo je i dalje zatvoreno i donekle je razumljivo što se ne priča otvoreno o ovakvim stvarima, iako bi trebalo jer je važno. Muškarci to doživljavaju kao poraz i sramota ih je, osećaju se ranjivo, jer ne mogu da zadovolje partnerke - kaže doktor Milošević.

Ipak, muškarci će u 90 odsto slučajeva reagovati ako uoče probleme u seksualnom životu, za razliku od žena koje uglavnom o tome ne govore, jer i dalje važi za tabu temu, dodaje.

Kako se leči andropauza?

Nivo testosterona se najbolje prati preko rezultata krvi na osnovu kojih lekar procenjuje da li je potrebna neki oblik lečenja.

Ako nema ozbiljnih poteškoća i andropauza se ne održava drastično na kvalitet života, ne uključuje se terapija.

- Testosteron je androgeni hormon, koji podstiče seksualni nagon, muškarci ga imaju 10 puta više od žena i njegov pad može da se zaustavi umerenom hormonskom terapijom, ali tek kada odobri endokrinolog. Muškarce terapija može da podmladi za 10 godina, tada im se vraća energija, libido i snaga, što je njima izuzetno važno - kaže Milošević.

(Ona.rs/BBC)