• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vodič kroz menopauzu sa dr Mimom Fazlagić: Neke žene su u potpunoj depresiji, neke žive svoje najbolje godine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto se žene plaše menopauze

  • 0
Mima Fazlagić Foto-kolaž: Shutterstock, Marko Jovanović

Menopauza je prirodni deo procesa starenja. Definiše se kao period u životu žene kada je njena menstruacija izostala 12 uzastopnih meseci. To znači da je žena stigla do kraja svojih reproduktivnih godina. Svaka žena doživljava menopauzu drugačije i jedinstveno. Isti hormoni koji kontrolišu menstrualni ciklus takođe utiču na serotonin, hemikaliju u mozgu koja podstiče osećaj blagostanja i sreće. Kada nivo hormona padne, nivo serotonina takođe opada, što doprinosi povećanju razdražljivosti, anksioznosti i tuge.

Ovo, naravno, možemo varirati kod svake žene, a kako bismo ustanovili celokupnu sliku menopauze, o njoj smo naširako razgovarali sa doktorom Mimom Fazlagić, specijalistom ginekologije i akušertva.

- Prvi simptomi su promene u ciklusu. Remeti se razmak između ciklusa, a posle toga, kako se smanjuje estrogen, nastupaju uobičajeni simptomi klimaksa - valunzi, nesanica i drugo - za početak nam objašnjava dr Fazlagić.

Stupanje u klimaks je dosta individualno i zavisi od žene do žene. Prosečno vreme je između 48. i 50. godine. Ako se klimaks javi pre 45, možemo smatrati da je došao prerano. Mada, postoje i ekstremni slučajevi kada se javlja i pre 40. godine, srećom to je baš retko, napomenula nam je doktorka.

Perimenopauza se može javiti i godinama pre menopauze

Pojam menopauza označava poslednju menstruaciju u životu, ali još pre nego što menstruacija potpuno izostane, nastupa period, čije ime nam je takođe dobro poznato - perimenopauza. Kod nekih žena, ona se može javiti i nekoliko godina pre menopauze.

Neredovne menstruacije su uobičajne i normalne tokom perioda perimenopauze, ali druga stanja mogu izazvati promene u menstrualnom krvarenju. Ukoliko se dogodi neka od situacija, neophodno je obratiti se svom ginekologu, kako bi se isključili drugi uzroci, poput patoloških stanja.

menopauza Foto: Shutterstock

Izazov za telo i um

Perimenopauza svakako je izazov za telo i um, a najčešći simptom koji karakteriše žene u perimenopauzi svakako su valunzi.

- To je jako indivindualni simptom. Nastaje zato što receptore za estrogen imamo i u krvnim sudovima. Kada nema estrogena oni reaguju i to dovodi do valunga. Svaka žena to različito doživljava. Od žena koje nemaju valunge do žena kojima valunzi remete normalan život, sve je moguće u ovom periodu - objašnjava doktorka zašto ovaj simptom utiče na ženu i psihički i fizički.

Stoga, doktorka Fazlagić i napominje da se sve žene plaše menopauze. Kako ona kaže, to je normalan osećaj, ali kao i svaki strah zavisi od odnosa svake žene pojedinačno prema menopauzi. Kao i svaki strah - ako ga savladamo čeka nas rasterećenje od mnogih pritisaka

- Postoji jedna loša okolnost za menopauzu. Simptomi menopauze se udružuju i sa simptomima starenja i zbog toga je ovaj period još komplikovaniji. Siguran simtom za sve je gubitak ciklusa, a sve ostalo je jako individualno. To kako će žena psihički podneti menopauzu se razlikuje. Neke su u potpunoj depresiji, a neke proživljavaju najbolje godine svog života.

menopauza Foto: Shutterstock

Slika o telu i seksualni život

Slika o telu može da varira tokom života i to je nešto sa čim se svako može boriti. Žene mogu otkriti da se posebno bore sa svojom telesnom slikom u određenim fazama života, posebno u periodima koji su povezani sa značajnim promenama, kao što su pubertet, trudnoća, perimenopauza i menopauza.

Negativna slika o telu će verovatno negativno uticati na raspoloženje, i obrnuto. Sa fluktuacijama hormona i raspoloženja koje se javljaju tokom perimenopauze i menopauze, lako je razumeti zašto ti periodi mogu biti faktor rizika za negativnu sliku o telu.

To je prilika za žene da se preispitaju i shvate da imaju odličnu priliku i tajming da se bavite aktivnostima i poboljšanim načinom života za koje možda ranije nisu imale vremena. Savršeno je vreme da se žene više fokusiraju na brigu o sebi, što može pozitivno uticati na to kako će na sebe i gledati.

Iako nedostatak menstruacije i izostanak brige o neplaniranoj trudnoći može biti od koristi seksualnom životu, aspekti menopauze mogu uticati i na sposobnost da se žena uzbudi i uživa u udobnoj i ispunjenoj seksualnoj aktivnosti. Postoji mit da je ženin seksualni život gotov zato što prolazi kroz menopauzu, ali to ne mora biti slučaj. Ako žena želi da uživa u zadovoljstvu koje je još uvek i te kako dostupno u njenom telu - sve to je tu i nakon menopauze.

- Neke žene se rasterete straha od trudnoće, neke se zaljube, a neke su opterećene životnim okolnostima. Menopauza je životno doba i to treba tako prihvatiti. Posvetiti se sebi, pravilnoj ishrani, vežbanju i svim drugim stvarima koje nas ispunjavaju i pričinjavaju nam zadovoljstvo je važnije od stalnog iščekivanja i straha šta će nam se desiti u menopauzi. Ako sve to tako prihvatimo i pronađemo šta je za nas najbolje, možemo reći da menopauza ne postoji u onom obliku kojim nas plaše od rane mladosti - zaključila je naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stručnjaci: U Srbiji se malo zna o HPV, vakcina je rešenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje