Srbi svaki dan jedu ovu hranu, a najlošija je za stomak: Na jednu stvar nikad ni ne obraćamo pažnju

J. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako bi creva dobro funkcionisala neophodan je odgovarajući balans crevnih bakterija i zdrava sluznica creva

Foto-ilustracija : Shutterstock

Bol u stomaku, praćen nadutošću i problemima sa probavom učestao je zdravstveni problem. Stres, nedostatak sna, loša ishrana utiču na ljudsko zdravlje u celini i posebno na stomak. Prosečan ljudski organizam ima oko dva kilograma mikroorganizama u crevima, čiji je zadatak da kontrolišu naše zdravlje. Vitalnost i život bez bolesti mogući su samo, ako je više dobrih nego loših bakterija.

Crevni mikrobiom svake osobe je jednako jedinstven kao i otisak prsta i nešto što niko ne bi trebalo da ignoriše ako želi da živi zdraviji i srećniji život.

Kako bi creva dobro funkcionisala neophodan je odgovarajući balans crevnih bakterija i zdrava sluznica creva. U slučaju da dođe do oštećenja sluznice, moguće je formiranje „rupica“ kroz koje curi crevni sadržaj. Creva štiti sloj sačinjen od specijalizovanih epitelnih ćelija koje su tesno povezane proteinima. Ovi tesni spojevi su barijera između creva i krvotoka – svojevrsna pregrada koja kontroliše supstance koje, bez stvaranja zdravstvenih problema, mogu da prođu iz digestivnog trakta u krvotok.

Čime hranimo svoj stomak?

Crevni mikrobiom je "sastavljen od triliona mikroba koji reaguju na to čime ih hranimo", kaže dr Federika Amati, nutricionistkinja. "Zdravlje creva zavisi od hrane koju u njih svakodnevno unosimo."

Deo onoga što čini crevni mikrobiom jedinstvenim zavisi od genetike, ali samo u ograničenoj meri. Ne možete promeniti svoje gene, ali konzumiranjem hrane koja je povezana sa "dobrim" mikrobima, možete promeniti svoj mikrobiom.

Koristi se često mogu osetiti za nekoliko dana, iako Amati upozorava: "Morate ga održavati. Koristim analogiju bašte. Ako imate predivnu baštu, ali je nikada ne zalivate i ne uklanjate korov, ona će patiti. Na isti način, morate da brinete o svom mikrobiološkom vrtu."

Unošenje pogrešne hrane može dovesti do narušavanja mikrobioma i zdravlja creva. Evo najgorih namirnica koje treba izbegavati.

Najgora hrana za creva

Najkraće rečeno, to je ultraprerađena hrana, a ona sadrži brojne aditive poput konzervansa, zaslađivača i veštačkih boja i ukusa.

  • Kobasice
  • Pileći medaljoni
  • Hleb iz masovne proizvodnje
  • Musli ili pahuljice sa dodatim šećerom
  • Keks
  • Jogurti sa dodatim šećerom
  • Instant supe
  • Sladoled
  • Čips

"Izbegavajte sve sa dugim spiskom sastojaka, uključujući gazirane napitke, razne nudle sa sosovima i supama, slane grickalice i prerađevine," savetuje Stefani Mur.

Sve što je prženo - ne valja

"Vrste ulja koje se koriste za prženje – rafinisana ulja od semena poput suncokretovog, repičinog, kukuruznog ili sojinog – su zbog procesa rafinacije veoma oštećena," kaže Mur. "Takođe, sadrže mnogo omega-6 masnih kiselina, koje mogu biti vrlo štetne za crevnu floru."

"Ako zagrevate, hladite i ponovo zagrevate ulje, nastaju proizvodi glikacije, koji oštećuju zidove creva. Ne kažem da nikada više ne jedete pomfrit, ali bi trebalo da smanjite količinu pržene hrane u ishrani i, između obroka, jedete kvalitetnu hranu koja podržava crevne mikroorganizme."

I nije samo uobičajena pržena hrana, kao što su pržena piletina i kobasice, ono na šta bi trebalo da obratite pažnju. Recimo, krofne su veoma loš izbor - sadrže puno šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i još su pržene.

Foto: Pixabay

Šećer je štetan za creva

"Šećer hrani nepoželjne mikroorganizme u vašim crevima, koji zatim istiskuju dobre bakterije," kaže Mur.

"Takođe, šećer nema nikakvu nutritivnu vrednost – zapravo, najčešće smo u nutritivnom deficitu nakon što ga svarimo, jer trošimo hranljive materije samo da ga razložimo."

"Svi šećeri su loši za zdravlje creva. Visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji je visoko prerađen proizvod, pokazao se kao vrlo štetan po sastav crevne mikroflore."

"Sirovi (nepasterizovani) med i pravi javorova sirup u malim količinama mogu imati neke nutritivne koristi, ali i dalje sadrže puno šećera."

Veštački zaslađivači su štetni za creva

Veštački zaslađivači podstiču širenje patogenih ili "loših" bakterija u crevima. "Mikrobiom u crevima pokušava da ih razloži, ali ovi zaslađivači su napravljeni od hemikalija koje mikrobiom ne zna kako da prerade."

"U procesu razgradnje veštačkih zaslađivača, stvaraju se štetni nusproizvodi koji ubijaju dobre mikroorganizme."

Neki ljudi su osetljiviji na negativne efekte veštačkih zaslađivača u zavisnosti od svog jedinstvenog mikrobioma. "Šećerni alkoholi, poput ksilitola, manje su štetni," dodaje Mur, "ali svi veštački zaslađivači – od sukraloze i aspartama do acesulfam-kalijuma (Ace-K) – su za izbegavanje."

Budite oprezni sa proteinskim pločicama i šejkovima

Proteinski suplementi nekada su bili rezervisani za bodibildere i sportiste, ali danas je uobičajeno da ljudi koji idu u teretanu piju proteinske šejkove ili jedu proteinske pločice. Nutricionisti se slažu da većina ovih proizvoda nije korisna za zdravlje creva.

"Većina proteinskih pločica je smeće," kaže Mur. "Visoko su prerađene i sadrže aditive i veštačke zaslađivače. Ako sadrže više od pet sastojaka i šećer (uključujući med) se nalazi među prvih pet, to je znak da ih treba izbegavati."

Ipak, Mur preporučuje neke vrste proteinskih prahova, "jednostavno zato što sada bolje razumemo koliko je važno unositi proteine u telo."

"Moj izbor za većinu ljudi je visokokvalitetni dehidrirani, neukusni prah koji se pravi od supe od kostiju. Za one koji su na biljnoj ishrani, preporučujem proteine konoplje ili bilo koji drugi koji ima jedan sastojak, bez dodatih aroma i drugih nepotrebnih dodataka."

Obratite pažnju i na alkohol

"Koliko god volite vino ili pivo, recimo, treba da znate da je alkohol toksičan za jetru, neurotoksičan i svakako toksičan za creva. Znamo da ubija dobre mikroorganizme i izaziva poremećaj u vašem crevnom mikrobiomu", kaže Mur. Pročitajte i kako da ojačate imunitet ako ste stariji od 50 godina.

(Ona.rs/Telegraph.co.uk)