Doktorka upozorava da ove "zdrave" namirnice mogu da izazovu rak debelog creva kod mladih
Iako su lekari pojačali svoja upozorenja o tome kako ultra-prerađena hrana da doprinese porastu slučajeva oboljenja od raka debelog creva kod mladih ljudi, ipak sve više ljudi prijavljuje da jede zdravu hranu, ali i da dalje oboljeva.
Gastroenterolog sa Univerziteta u Majamiju dr Marija Abreu, koja je nedavno dobila grant za proučavanje ovog fenomena, veruje da je deo problema količina emulgatora u savremenoj hrani, uključujući i one koje se nalaze u zdravim proizvodima, kao što su jogurti sa niskim sadržajem masti, lagani prelivi za salatu i puter od kikirikija.
Uobičajeni aditivi koji pomažu da hrana bez mlečnih proizvoda, sa niskim sadržajem masti i bez masti zadrži njihovu tipičnu kremasta tekstura, povezani su sa zapaljenjem creva i poremećajem crevnog mikrobioma u digestivnom traktu. U normalnim uslovima, mikrobiom creva štiti digestivni trakt od patogena i infekcija i pomaže u sprečavanju i smanjenju upale creva. A onda kada se mikrobiom izbacuje lekovima ili određenim namirnicama sa aditivima - ili je digestivni trakt oštećen upalom - to može da poveća rizik od raka.
- Nešto se u mikrobiomu promenilo i pokreće ovu hroničnu upalu u gastrointestinalnom traktu. Ova ultra-obrađena hrana stvara mnogo problema u mikrobnom sistemu. Stvari kao što su emulgatori koji se dodaju da namirnice budu kremaste, kao recimo kod nemasnog jogurta i slično, zaista mogu veoma ozbiljno da promeni mikrobiom creva - ističe dr Abreu.
Uobičajeni emulgatori uključuju sojin lecitin, sukralozu, ksantan gumu, karagenan, maltodekstrin i polisorbat. Popularni lajt jogurti, oni bez šećera ili proteinske varijante, često sadrže neku vrstu emulgatora. Isto važi i za veganske i lajt majoneze. Tu su i sveži sir, lagani prelivi za salatu, kiseli krastavci, žitarice, zamene za mleko i meso, pa čak i žvakaće gume, koje mogu da sadrže potencijalno štetne sastojke.
Iako se ovi sastojci smatraju "uopšteno bezbednim", postoje neke studije koje su pokazale i drugu stranu. Jedna studija je otkrila da je izlaganje karagenanu povezano sa čirevima na crevima i abnormalnim, potencijalno kancerogenim rastom tkiva. Druga je pak, otkrila da su životinje izložene karagenanu razvile čireve i upalu creva.
Treće studije su povezale ksantan gumu sa zdravstvenim prednostima kao što su gubitak težine i niži holesterol, ali i jedan skup istraživača je otkrio da konzumiranje ksantan gume dovodi do izmenjenog mikrobioma creva.
Studija iz 2015. pokazala je da ljudi koji su konzumirali maltodekstrin imaju smanjen broj dobrih bakterija u crevima i povećan broj loših bakterija, koje mogu oštetiti creva i povećati rizik od upalnih stanja creva. I druga studija je povezala maltodekstrin sa hroničnim inflamatornim stanjima i infekcijama i upalom digestivnog sistema.
Više studija je proučavalo vezu između crevnog mikrobioma i raka debelog creva.
Studija iz 2021. je zaključila: „Pošto je kolorektalni region mesto gde promene u mikrobioti creva mogu direktno uticati na organe, kolorektalni karcinom se smatra da je CRC pogođen mikrobiomom creva više od drugih tumora... Studije mikrobioma creva otkrile su da se [poremećaj mikrobioma] češće javlja kod pacijenata sa CRC nego kod zdravih ljudi."
SAD imaju šestu najvišu stopu ranih karcinoma - bolesti kod ljudi ispod 50 godina - sa 87 slučajeva na 100.000 ljudi mlađih od 50 godina - a rak debelog creva je među najbržim porastom. Istraživači sa Univerziteta Misuri-Kansas Siti su posmatrali stope raka debelog creva kod ljudi od 10 do 44 godine u poslednje dve decenije i otkrili da su se broj slučajeva povećao u svim starosnim grupama.
(Ona.rs/ Daily Mail)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.