Česta "greška" koju žene prave, zbog čega se udaju za pogrešnog muškarca: Pročitaćete dva puta!

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Dezinfromacija ili činjenica? Kontraverzan savet stručnjaka za žensko zdravlje i lajfkouča

Foto: Shutterstock

Žene bi trebalo da odustanu od uzimanja kontraceptivnih pilula kada odlučuju za koga žele da se udaju jer njihovo korišćenje može da promeni njihovu perspektivu ko ih privlači, a ko ne.

Tako bar tvrdi autor tekstova o ženskom zdravlju i lajfkouč Mejzi Hil, koja je primetila da su neke od njenih klijentkinja otkrile da ih više ne privlače njihovi dugogodišnji partneri nakon što su prestale da uzimaju hormonsku kontracepciju.

Ovu opservaciju potvrđuju neke prethodne studije koje su pronašle neke dokaze da žene koje uzimaju kontraceptivne pilule preferiraju muškarce sa manje muževnim licima. I naravno, kada prestanu da uzimaju pilule, njihova fizička privlačnost prema partneru se menja.

Govoreći na Čeltenhemskom književnom festivalu o svojoj knjizi "Moćna: Budi stručnjak u svom životu", Hilova je rekla da je ovo zaključila iz iskustava svojih klijenata, piše "Daily Mail".

- Ja sam počela da preporučujem ljudima da ako razmišljate o tome da se skrase ili donesu važne životne odluke, čak i ako im pilula dobro deluje, da je prekinu. Makar na malo, samo da vide da li im se još dopada osoba sa kojom su - rekla je ona.

Foto:Shutterstock

Nedavno se ova pomalo kontraverzna teorija da žene koje su na piluli više privlače ženstveni muškarci kao požar proširila po društvenim mrežama, zajedno sa drugim "legendama" o potencijalnim nuspojavama hormonske kontracepcije.

Međutim, britanski zdravstveni sistem je prošle nedelje upozorio da su dezinformacije oko kontraceptivnih pilula na mrežama izazvale porast neplaniranih trudnoća i abortusa.

Podaci NHS (Nacionalni zdravstveni institut Velike Britanije)  pokazuju da je procenat žena koje koriste pilule kao glavni oblik kontracepcije pao sa 47 procenata u 2012-13. na 27 procenata u 2022-23, a da su abortusi u Engleskoj i Velsu na najvišem rekordnom nivou, sa 251.377 prekida trudnoće u 2022. godini, u odnosu na 184.122 u 2012. godini.

Uz to, dr Sju Man, klinička direktorka NHS-a  za zdravlje žena, rekla je da su "mitovi oko kontraceptivnih pilula", kao što je da ona "izaziva neplodnost", zapravo "gorući razlog za zabrinutost“.

(Ona.rs/)