Devet brzih načina da se rešite anksioznosti: Za ove trikove sigurno niste znali, a deluju

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Dovedite svoje telo u fazu mirovanja i potrebnog balansa

Foto-ilustracija: Shutterstock

Složićete se da živimo u vremenu sa dosta stresnih situacija i anksioznosti. Previše nam je brz tempo života i to negativno utiče na naše zdravlje.

Britanski klinički psiholog Kiren Šnak deli jednostavnih 10 načina i pre svega saveta kako da smanjite napetost i anksioznost kod sebe. Šnak je inače napisao knjigu "Deset puta mirnije: Pobedi anksioznost i promeni svoj život" koja je za nepunih godinu dana doživela pravi bum.

1. Zagrlite sebe

Da, koliko vam ovo čudno zvuči, nije na odmet da zagrlite sebe kada ste u prilici. Obmotajte ruke oko sebe nežno i ostanite u tom položaju oko minuta, piše "NY post".

2. Pevušite

"Ko peva, zlo ne misli", glasi poznata rečenica. Da li je redovno usvajate? Ovo možete praktikovati i sami, a možete i uključiti omiljenu pesmu pa pevušiti uz nju. Ovo je odličan način da se rešite stresa.

3. Izbrojte unazad

Počnite da brojite unazad od recimo 100 ili 150. Ne, to nije mnogo, samo vam tako deluje. Mada ovaj broj zavisi i od toga koliko ste pod stresom i koliko vam je vremena potrebno da se "smirite".

4. Masirajte vilicu

Ako u vremenu od pola minuta ili minute masirate vilicu, znajte da to može da ublaži napetost mišića koja je povezana sa anksioznošću.

5. Male vežbe

Uradite tri serije čučanj-skok ili trčanja u mestu sa kratkim pauzama, i možete da se uspešno rešite nagomilane anksioznosti i poboljšati nivo endorfina u telu.

6. Dišite polako i duboko

Udahnite kroz nos, izbrojte do pet zadržavajući dah pa onda izdahnite kroz usta kao da vam je slamčica u ustima. Izbrojte do sedam i onda ponovite postupak.

7. Poprskajte lice hladnom vodom

Kratko prskanje hladnom vodom po licu ili držanje nekog hladnog predmeta na licu, stimulisaće vagusni nerv i pomoći vašem telu da se oslobodite stresa.

8. Ponavljate "mirnoću"

Kada dođete u fazu stresa, samo ponavljajte u sebi da će sve biti dobro, da će sve proći pa čak i ako niste 100% sigurni u to.

9. Opustite svaku grupu mišića

Napnite se, ciljano i namerno, počevši od nožnih prstiju pa sve do gornjeg dela tela i glave. Potom se opustite i ponavljajte nekoliko puta. Ovo se zove progresivna relaksacija mišića koja takođe može da pomogne u ublažavanju nesanice i borbi protiv bolova.

(Ona.rs)