Ovo je najgora namirnica za zdravlje srca ako pitate kardiologa: Evo čime je zameniti ako vam se baš jede

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Srećom, postoje odlične alternative

Foto: Shutterstock

Koliko god bila primamljiva, nezdrava hrana je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja srca. Od tortilja čipsa sa ukusom načo sira do hrskavih kukuruznih čipsa do čipsa od krompira, ovo su neke od najpopularnijih grickalica koje i imaju puno aditiva i malo vlakana i drugih korisnih hranljivih materija.

Tokom jedne godine, ako jedete samo jednu vrećicu čipsa svakog dana, mogli biste da unese oko 3/4 šolje soli u vaše telo, a istovremeno nabacite i do šest kilograma. Previše natrijuma može povisiti vaš krvni pritisak, a značajno povećanje telesne težine može negativno uticati na holesterol i šećer u krvi.

Sve to kaže dr Elizabet Klodas, koja je preventivni kardiolog i osnivač Step One Foods. Obučena na klinici Mejo i Džon Hopkins, dr Klodas je objavila desetine naučnih članaka tokom svoje karijere, a nedavno je napisala besplatni vodič za upravljanje holesterolom i statinima pod nazivom: "Koja opcija za smanjenje holesterola je prava za mene?″"

Ona kaže da istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane lošeg kvaliteta negativno utiče na funkciju krvnih sudova u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja.

Srećom, postoje odlične alternative. Kada želite da izbegnete brzu hranu, evo šta da jedete umesto toga za zdravo srce:

1. Humus sa povrćem

Otprilike pola šolje humusa je kalorijski ekvivalent male vrećice čipsa.

Dodajte malo povrća za umak (u suštini to ima nula kalorija) i imaćete sjajnu užinu koja je bogata vlaknima, zdravim mastima i proteinima.

2. Sirovi orasi

Skoro 28 grama bilo koje sorte orašastih plodova ima oko 165 kalorija. Izbegavajte slane ukuse i dobićete sve nutritivne prednosti bez opterećenja natrijumom.

Ako niste navikli da jedete sirove orahe, pokušajte da pomešate jednake delove sirovih i jednake delove soljenih. Malo je verovatno da ćete uočiti veliku razliku u ukusu, ali ćete prepoloviti unos natrijuma.

3. Voće

Dve male banane ili tri pomorandže su kalorijski ekvivalenti maloj vrećici čipsa. Dobićete i dosta vitamina, antioksidanata i vlakana.

Često posegnemo za čipsom ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno. Ali to nisu dobri razlozi za konzumiranje nečega što aktivno sabotira vaše napore da poboljšate zdravlje srca.

Umesto toga izaberite namirnice koje sadrže cela prehrambena vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidante i biljne sterole koji pomažu u snižavanju holesterola.

(Ona.rs/CNBC)