Devojka (23) je izgubila vid posle kupanja u moru: Zbog nesmotrenosti, sada čeka transplantaciju rožnjače

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog nesmotrenosti, zarazila se užasnom infekcijom

foto Pixabay

Bruklin Mekaslend (23) iz Teksasa je doživela "najgori bol koji je ikada osetila" nekoliko dana pošto je sa prijateljima bila na plaži u Alabami, piše "Daily Mail".

Naime, ova mlada devojka je izgubila vid nakon što je plivala u moru sa kontaktnim sočivima. Sada kaže da bi uradila sve samo da ispravi tu grešku.

Kada je prvi put otišla kod lekara, rekli su joj da samo ima pesak u očima i da će vremenom da joj se ispere, a zatim su joj pomenuli da ima moguću infekciju pa su joj prepisali kapi za oči i antibiotike.

Nažalost, ni to nije pomagalo.

Bol je trajao nedeljama, a postepeno je vid počeo da joj se zamagljuje što je na kraju lekar zaključio da je u pitanju infekcija. Upućena je kod specijaliste na pregled i on je video bele, mutne mrlje i zaključio sledeće - paraziti po imenu akantamoeba, su joj se uvukli u rožnjaču. Ti paraziti, veruje se, žive u vodi iz slavine, okeanima i jezerima i smatra se da se inficirala dok je plivala u moru sa sve kontaktnim sočivima.

- Bio je šok ali opet oslobađajuće jer se znalo šta je u pitanju - rekla je Bruklin.

Nažalost, vremenom je situacija postajala sve gora, toliko da je izgubila desno oko i potrebna mu je transplatacija, a i ako se to desi, male su šanse da joj se vid povrati. U 40 odsto slučajeva, osobe sa ovom infekcijom idu na operaciju gde se dtruže ta bela mrlja sa oka. Ona sada čeka na transplantaciju rožnjače koja košta 5.000 dolara dok svi lekovi i oporavak košta oko 62.000 dolara.

U pitanju su paraziti koji žive u vodi i koji mogu ući u rožnjaču kroz mikroskopske praznine. Veličine su od 15 do 45 nanometara i pet hiljada puta su manji od širine ljudske dlake. One ulaze u očne jabučice, počinju da se razmnožavaju i proždiru zdravo tkivo.

Savet lekara je da se izbegava kupanje u vodi ili tuširanje kada nosite kontaktne sočiva.

(Ona.rs)