18 znakova menopauze koje ste možda propustili: Nisu samo dobro poznati naleti vrućine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Žene ih možda i pogrešno protumače

Foto: Shutterstock

Naleti vrućine i noćno znojenje su tipični simptomi koje ljudi povezuju sa menopauzom, ali postoji i mnogo drugih simptoma, o kojima se manje govori, koje žene ponekad odbacuju. Danas ih bliže predstavljamo.

Iako strogo govoreći, menopauza nastupa 12 meseci nakon poslednje menstruacije (obično između 45-55 godina), simptomi mogu početi nekoliko godina ranije tokom perioda koji se naziva perimenopauza.

Ovo su neki od simptoma kojih žene nisu svesna, prema rečima Tanie Adib, konsultanta ginekologa u bolnici Lister, Velika Britanija.

1. Naleti prehlade

Iako je verovatno da ste čuli za navale vrućine u vezi sa menopauzom, da li ste primetili da ste i vi iskusili navale hladnoće? Često se javljaju nakon navala vrućine ili spontano. Kao i talasi vrućine, hladni talasi mogu biti uzrokovani promenom sposobnosti mozga da kontroliše telesnu temperaturu. Može se pogoršati i nošenjem vlažne odeće od znojenja.

2. Peckanje u ekstremitetima

Tokom menopauze možete osetiti peckanje u rukama, stopalima, nogama. Ovaj simptom je rezultat hormonskih fluktuacija koje utiču na centralni nervni sistem i obično traje nekoliko minuta.

Foto: Shutterstock

3. Umor

Možda ste takođe shvatili da se osećate umornije nego obično - to može biti posledica nedostatka sna zbog noćnog znojenja ili hormonskih fluktuacija.

4. Smanjen libido

Menopauza je takođe mogla smanjiti vaš libido ili želju za seksom. Ovo može biti zbog toga što imate niže nivoe testosterona i estrogena, što može otežati fizičko uzbuđenje.

Takođe može biti izazvan drugim simptomima menopauze, kao što su promene raspoloženja ili kao neželjeni efekat lekova.

5. Stanje kose

Hormonske fluktuacije tokom menopauze mogu uzrokovati smanjenje folikula dlake - što znači da kosa raste sporije i lakše opada.

Foto: shutterstock.com

6. Peckanje u ustima

Ovo je manje poznat simptom menopauze – možda ćete osetiti peckanje, osetljivost, peckanje, vrućinu ili utrnulost u ustima – što je opet rezultat hormonalnih promena.

7. Izostanak menstruacije

Tokom menopauze, vaše menstruacije će verovatno biti neredovne i normalno je da propustite nekoliko menstruacija. Međutim, važno je napomenuti da se simptomi menopauze i dalje mogu javiti dok su menstruacije redovne (ova faza se naziva perimenopauza).

8. Vrtoglavica ili vrtoglavica

Možda ćete doživeti vrtoglavicu tokom perimenopauze i menopauze. To je zato što hormonalne promene koje se dešavaju utiču na proizvodnju insulina, što može otežati vašem telu da održi stabilnost šećera u krvi.

9. Anksioznost

Anksioznost može da utiče na vas povremeno jer nivoi hormona variraju i ponekad se mogu pogoršati noću.

10. Suvoća vagine

Ženski polni hormoni obezbeđuju dobru cirkulaciju krvi oko vagine, tako da nedostatak ovih hormona može uticati na prirodno podmazivanje i izazvati suvoću. Ovo može biti neprijatno i otežati penetrativne odnose.

11. Promene u prostornoj svesti

Tokom menopauze može doći do promena u percepciji dubine vida, što može uticati na vašu svest o okruženju. Vaša koncentracija ponekad može pasti tokom ovog vremena, a oči mogu postati suve. To može dovesti do nespretnosti ili više sklonosti nezgodama.

12. Loše raspoloženje i depresija

Kada prođete kroz menopauzu, to može dovesti do značajnih promena koje mogu uticati na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje. Nedostatak sna zbog simptoma menopauze takođe može doprineti lošem raspoloženju.

Foto: Shutterstock

13. Osećaj da vam nešto puzi po koži

Ovo može zvučati kao neobičan simptom, ali možda ste osetili neki nivo svraba kože ili čak osećaj da vam nešto puzi po koži. Ovo se može dogoditi jer je estrogen usko povezan sa proizvodnjom kolagena i hidratacijom kože, tako da pad ovog hormona tokom menopauze može dovesti do povećanog svraba i suvoće kože.

14. Tinitus

Menopauza može prouzrokovati da se vaš sluh malo promeni ili da počnete da osećate tinitus (zujanje u ušima). Postoje estrogenski receptori u ćelijama uha i smatra se da promena u proizvodnji estrogena može uticati na funkciju vašeg uha.

15. Krhki nokti

Tokom ili nakon menopauze, vaše telo možda neće proizvoditi dovoljno keratina - supstance koja noktima treba da ostanu jaki. To može dovesti do krhkih, slabih noktiju koji lako pucaju ili se lome.

16. Promene u ukusu

Možda ćete primetiti da neke namirnice imaju drugačiji ukus ili da vam osećaj ukusa postaje jači. Fluktuacija nivoa estrogena takođe može izazvati metalni ukus u ustima.

17. Osetljivost dojki

Vaše grudi mogu biti bolnije ili osetljivije nego obično jer se nivoi estrogena i progesterona menjaju. Ovaj simptom ima tendenciju da se smanji kako menopauza napreduje.

18. Promena mirisa tela

Naleti vrućine i noćno znojenje mogu dovesti do povećanja ili promene mirisa tela tokom menopauze. Ako se zbog menopauze osećate više pod stresom ili anksioznošću nego što je normalno, to takođe može učiniti da se više znojite.

(Ona.rs / Hcahealthcare.co.uk)

Teme