Ovo je najzdravija riba u konzervi: Dobra je za kosti i srce, treba je jesti 2 puta nedeljno

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Riba je jedna od namirnica koja bi trebalo da se jede minimum dva puta nedeljno, zbog svih blagodeti koje u sebi ima. Kada je reč o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, jer je to - sardina.

- Uvek se preporučuje da se tunjevina ograniči zbog žive. Tuna živi duže od mnogih drugih riba i jede manje ribe koje su već kontaminirane živom, u procesu koji se naziva bioakumulacija. To znači da sadrži veće nivoe žive od mnogih drugih riba - kaže Rebeka Mekmanamon, registrovani dijetetičar.

Foto: Shutterstock

Ako želite više masti da unosite u svoj organizam, onda bi trebalo da se okrenete sardini. Skromna sardina je izbor broj jedan, prema stručnjacima, delom i zato što je jedna od riba sa najnižim sadržajem žive koju možete kupiti. I u nutritivnom smislu je pobednik: ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga od svih konzerviranih riba, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube, piše "Telegraph".

Ove male ribe takođe sadrže vitamin D i fosfor (dobar za jake kosti i zube), vitamin B12 i holin (za zdrav nervni sistem), selen i cink (za imuni sistem), gvožđe (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kalijum (za zdravlje srčanih mišića). Isto tako, sadrže dosta proteina - 22,6 grama proteina u svakoj konzervi.

(Ona.rs)