A pozitivna krvna grupa i ishrana: Ovo su ključne namirnice za balans i optimalno zdravlje

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

A pozitivna krvna grupa je jedna od najčešćih krvnih grupa, a osobe koje je imaju karaktertišu specifične osobine kada je reč o ishrani i zdravlju uopšte. Prema nekim istraživanjima, dijeta prema krvnim grupama više nije "bauk", pa se mnogi njima okreću. Osobama sa A pozitivnom krvnom grupom se preporučuje uglavnom vegetarijanska ishrana.

A pozitivnom krvnom grupom i ishrana

Dijeta prema krvnoj grupi zahteva usklađenost. Ovo se odnosi na konzumaciju "korisnih" namirnica koje odabrane za svaku krvnu grupu.

Prema Dr. D'Adamu, A pozitivna krvna grupa je postala preovlađujuća. On teoretiše da je to razlog zašto ljudi sa ovom krvnom grupom lako vare povrće i ugljene hidrate, ali imaju poteškoća u varenju životinjskih proteina i masti.

A pozitivna krvna grupa i preporučene namirnice

  • Sojin protein (tofu)
  • Određene vrste žitarica (spelta, neslani ječam i kvasni hleb)
  • Orahe, semenke bundeve i kikiriki
  • Maslinovo ulje
  • Borovnice
  • Određene vrste mahunarki
  • Određene vrste povrća, naročito tamno, zeleno povrće (kelj, blitva i spanać)
  • Beli i crni luk
  • Sardine i losos
  • Ograničene količine piletine i ćuretine
  • Zeleni čaj
  • Đumbir

Preporuka je da osobe koje imaju A pozitivnu krvnu grupu konzumiraju proteine na početku dana. Dobra opcija su sardine ili smuti sa tofuom i kozjim mlekom.

Ograničene količine životinjskih proteina, kao što su ćuretina i jaja su dozvoljene i mogu se jesti za doručak, dok se povrće, voće i žitarice mogu jesti u bilo kom obroku.

A pozitivna krvna grupa i namirnice za izbegavanje

  • Govedina
  • Svinjetina
  • Jagnjetina
  • Kravlje mleko
  • Krompir i slatki krompir (batat)
  • Kupus, patlidžan, paradajz, paprika i pečurke
  • Lubenice, pomorandže, jagode i mango
  • Divljač
  • Plava riba, barakuda, bakalar, haringa i som
  • Pšenične mekinje i hleb sa više vrsta žitarica
  • Rafinisani šećer
  • Belo brašno
  • Većina začina i umaka

(Ona.rs)