Sirovo mleko hit na društvenim mrežama, a niko ni ne sluti razorne posledice: Evo kako utiče na zdravlje

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Moderan napitak, koji se na društvenim mrežama reklamira kao lek za sve zdravstvene probleme, mogao bi zapravo povećati rizik od ozbiljnih bolesti. Dok je većina mleka kupljenog u supermarketima pasterizovana, neki ljudi se odlučuju za nabavku sirovog mleka lokalno. Sirovo mleko je jednostavno svako mleko koje nije prošlo pasterizaciju – proces gde se mleko zagreva da bi se ubili štetni mikroorganizmi.

Uprkos brojnim tvrdnjama da je sirovo mleko zdravije od pasterizovanog, postoje oskudni naučni dokazi ili studije koje to potkrepljuju. U stvari, konzumiranje sirovog mleka može povećati vašu izloženost štetnim organizmima u poređenju sa ispijanjem pasterizovanog mleka.

Foto: Shutterstock

Sirovom mleku se pripisuje niz zdravstvenih prednosti. Često se tvrdi da nudi više proteina, aminokiselina i vitamina jer se mnoge komponente uklanjaju tokom pasterizacije. Zagovornici sirovog mleka takođe tvrde da je bolje za osobe sa astmom i netolerancijom na laktozu. Ovo verovanje proizilazi iz činjenice da pasterizacija eliminiše bakterije koje proizvode laktazu, poput laktobacila.

Uprkos popularnom verovanju, istraživanja su pronašla oskudne dokaze koji sugerišu da se varenje sirovog mleka i pasterizovanog mleka značajno razlikuje. U stvari, zaključeno je da sirovo mleko ne ublažava nikakve simptome apsorpcije laktoze, što implicira da ne bi bilo razlike da li osoba koja ne podnosi laktozu konzumira sirovo ili pasterizovano mleko.

Još jedna uobičajena tvrdnja je da sirovo mleko, bogato antimikrobnim supstancama, nudi više zdravstvenih koristi. Iako je istina da neki mikrobi vide smanjenu aktivnost u pasterizovanom mleku, značajan deo i dalje preživljava proces zagrevanja, što verovatno ne prevazilazi ozbiljne rizike povezane sa sirovim mlekom.

Pošto sirovo mleko nije termički obrađeno, svi štetni mikroorganizmi koji bi obično bili eliminisani ostaju u napitku. Agencija za standarde hrane upozorava da štetne bakterije prisutne u sirovom mleku mogu da izazovu trovanje hranom i iz tog razloga savetuje da se ne konzumira.

Sirovo mleko može izložiti pojedince raznim štetnim klicama kao što su E.coli, brucela i salmonela, a sve to može dovesti do trovanja hranom. Iako nije protivzakonito kupovati i piti sirovo mleko u Velikoj Britaniji, Agencija za standarde hrane je postavila nekoliko pravila kojih se moraju poštovati. Ove grupe moraju da se pridržavaju zakona o higijeni kako bi osigurale bezbednost potrošača. Oni koji ilegalno prodaju sirovo mleko možda ne poštuju stroge higijenske propise, što može dovesti do kontaminacije proizvoda. Na primer, ako kravlje vime nije pravilno očišćeno, životinjski otpad bi mogao da kontaminira mleko. Isti rizik postoji ako se životinja sa bolešću, kao što je goveđa tuberkuloza, ne izoluje i ne leči.

(Ona.rs/Mirror)