Da li znate kada lubenica može da izazove probleme i zašto nije preporučljiva baš za svakoga

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Pixabay

Sočna, osvežavajuća i puna korisnih sastojaka – lubenica je mnogo više od slatkog letnjeg zadovoljstva. Zahvaljujući visokom sadržaju vode i obilju vitamina, ona može doprineti boljoj hidrataciji, zdravlju kože, očiju, varenju, pa čak i oporavku mišića.

U nastavku otkrivamo sve benefite ove moćne letnje biljke – ali i kada je treba konzumirati s oprezom.

1. Hidratacija na prirodan način

Lubenica sadrži čak 91% vode, što je čini idealnom za vrele letnje dane kada našem telu treba dodatna tečnost. Hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje organizma – pomaže u regulisanju telesne temperature, izbacivanju toksina i podmazivanju zglobova.

2. Saveznik u kontroli težine

Ovo voće ima vrlo malo kalorija, a zbog visokog sadržaja vode daje osećaj sitosti. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu lubenicu osećaju manju potrebu za kaloričnim užinama, a ujedno mogu primetiti i smanjenje telesne težine i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi.

3. Podrška zdravlju očiju

Lubenica je dobar izvor vitamina A i C, koji igraju važnu ulogu u očuvanju vida. Vitamin A doprinosi zdravlju mrežnjače i omogućava bolji vid u uslovima slabog osvetljenja, dok vitamin C može smanjiti rizik od katarakte.

Foto: Shutterstock/maxbelchenko

4. Jača imunitet

Vitamin C, poznat po svojoj ulozi u jačanju imuniteta, nalazi se u velikim količinama u lubenici. Pored toga, aminokiselina citrulin prisutna u ovom voću može delovati antioksidativno i poboljšati cirkulaciju.

5. Pomaže u oporavku mišića

Citrulin iz lubenice pomaže u proizvodnji azot-oksida, koji poboljšava protok krvi i isporuku kiseonika do mišića. Zbog toga može ublažiti upale i bolove u mišićima posle treninga, kao i ubrzati oporavak tela.

6. Blagotvorna za kožu

Vitamini C i A igraju važnu ulogu u proizvodnji kolagena, koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Likopen, snažan antioksidans iz lubenice, može pomoći u zaštiti kože od štetnog UV zračenja.

Foto: Shutterstock

7. Podrška zdravoj probavi

Zahvaljujući velikom udelu vode i manjoj količini vlakana, lubenica može pomoći u pokretanju creva i održavanju zdravlja digestivnog trakta. Iako nije izuzetno bogata vlaknima, voda u njoj pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija.

Kada lubenica može da izazove probleme?

Iako je zdrava, lubenica ipak nije za svakoga:

  • Problemi sa varenjem: Osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) mogu imati reakcije zbog sadržaja fruktoze i poliola (FODMAP).
  • Dijabetes: Lubenica ima nizak glikemijski indeks, ali zbog visokog sadržaja šećera u velikim količinama može uticati na nivo glukoze u krvi – važno je obratiti pažnju na porcije.
  • Migrene: Kod nekih osoba može izazvati glavobolju, iako nije poznato zašto.
  • Likopenemija: Prekomerni unos lubenice (u ekstremnim količinama) može izazvati crvenkast ton kože.
  • Alergije: Ljudi alergični na polen ambrozije ili trave mogu doživeti blaže simptome oralne alergije (svrab u ustima, otok usana itd.).

Semenke i kora - iznenađujuće korisni

Semenke lubenice su bogate proteinima, cinkom, magnezijumom i gvožđem. Kada se isprže, postaju ukusna i zdrava grickalica.

Kora lubenice (zeleni deo) je odličan izvor vlakana, a sadrži i antioksidanse. Može se jesti sirova, kuvana ili dinstana – podseća na krastavac i sjajno se uklapa u letnja jela, piše "Very Well Health".

(Ona.rs)