Prava BOMBA magnezijuma! Ovo je lista povrća sa najviše ovog minerala, prednjači JEDNA boja

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock/Iko-studio

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala i neophodan je za stotine biokemijskih procesa u telu. Od podrške radu mišića i nervnog sistema, preko regulacije krvnog pritiska, do održavanja zdravlja kostiju i srca, magnezijum igra ključnu ulogu u očuvanju naše vitalnosti. Uprkos tome što se nalazi u mnogim namirnicama, mnogi ljudi ne unose dovoljnu količinu ovog minerala, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Ovo je lista namirnica koja sadrži najviše magnezijuma i koja se preporučuje za svakodnevni unos.

Blitva

Foto: Shutterstock

Pola šolje kuvane blitve sadrži 150 mg magnezijuma, a zanimljivo je da različiti delovi biljke pružaju različite zdravstvene koristi. Listovi blitve sadrže većinu vlakana, natrijuma, magnezijuma i flavonoida, dok su stabljike bogate kalijumom.

Spanać

Foto: Shutterstock

Pola šolje kuvanog spanaća obezbeđuje 78,5 mg magnezijuma, i odličan je izvor vitamina A, C, K i folata (vitamin B9). Spanać je takođe poznat po visokim nivoima antioksidanata i polifenola, a pokazano je da ima zaštitna dejstva protiv bolesti jetre.

Popaj nije grešio kada je jeo konzervu spanaća - spanać je bogat nitrat oksidom, a istraživanja pokazuju da je sjajan dodatak za sportiste koji žele da poboljšaju svoju fizičku izdržljivost i performanse.

Artičoka

Foto: Shutterstock

Pola šolje kuvanih srca artičoke sadrži 35,3 mg magnezijuma i prava je riznica folata i vitamina C. Prema nedavnom istraživanju, važan sastojak artičoke je inulin, koji ima prebiotičko dejstvo jer podstiče rast zdravih bakterija u našim crevima.

Paškanat

Foto: Shutterstock

Pola šolje kuvanih kriški paškanata sadrži 22,6 mg magnezijuma. Ova korenasta povrćka bogata je i vitaminom C, vitaminom K, folatom i kalijumom. Veruje se da su flavonoidi i poliacetileni u peršunu jedan od njegovih najvažnijih zdravstvenih benefita - oni daju ovom rođaku šargarepe antiinflamatorna i antifungalna svojstva, olakšavaju grčeve, povećavaju protok krvi, a interesantno je da deluju i kao antidepresiv.

Kupusnjače

Foto: Shutterstock

Pola šolje kupusnjača kuvanih sa uljem sadrži 18,9 mg magnezijuma, a ove čvrste listove odlikuje mnogo više od toga. Takođe su bogate vitaminima A, C i K, kao i dobrim izvorom gvožđa i kalcijuma. Zbog visokog sadržaja vlakana, kupusnjače su odličan način da se pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska i nezdravog LDL holesterola.

Krompir

Foto: Shutterstock

Pola šolje kuvanog krompira sa korom sadrži 17,2 mg magnezijuma. Krompir je takođe dobar izvor vitamina C i kalijuma. Ove hranljive biljke bogate su otpornim skrobom, za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, gojaznosti i visokog holesterola, kao i u poboljšanju zdravlja creva.

Kelj

Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Pola šolje kuvanog kelja sadrži 14,75 mg magnezijuma. Iako se smatra jednim od najstarijih povrća, poreklom iz Turske, kelj je u poslednje vreme stekao reputaciju nutritivnog superzvezda zahvaljujući vitaminima A, B6, C, K, folatu, vlaknima, karotenoidima i manganu. Pokazano je da pomaže u lečenju želudačnih čireva i upravljanju gojaznošću - mnogo pre nego što su GLP-1 lekovi postali popularni.

Rukola

Foto: Shutterstock

Pola šolje sveže rukole sadrži 4,7 mg magnezijuma, kao i vitamine A, C i K. Ova nežna lisnata biljka bogata je antioksidansima i glukozinolatima, za koje je pokazano da usporavaju i moguće sprečavaju pojavu hroničnih bolesti i određenih vrsta raka.

Povrće bogato nitratima, poput rukole, takođe je privuklo pažnju zbog svog potencijala da podrži zdravlje usne duplje tako što podstiče korisne nitrate-redukujuće bakterije. Ovo pomaže u prevenciji neravnoteže koja može doprineti raznim problemima oralnog zdravlja, kao što su karijes, bolesti desni i neprijatan zadah.

(Ona.rs/Good house keeping)