Bundeva jača imunitet, skida kilograma i čuva srce: 9 jakih razloga ZAŠTO treba da se nađe na trpezi

B. P.
B. P.  
  • 1

Bundeva je niskokalorična, hranljiva zimska tikva bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Poreklom je iz Severne Amerike, a posebno je popularna oko Noći veštica.

Iako se obično smatra povrćem, bundeva je naučno voće jer sadrži semenke. Ipak, po hranljivim svojstvima više podseća na povrće nego na voće. Osim što je ukusna, bundeva je i veoma hranljiva i povezana sa mnogim zdravstvenim benefitima.

Evo devet impresivnih nutritivnih i zdravstvenih prednosti bundeve.

1. Bundeva je veoma hranljiva

Bundeva ima impresivan nutritivni sastav. Jedna šolja kuvanog bundeve (245 grama) sadrži oko 49 kalorija, 0,2 grama masti, dva grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i oko tri grama vlakna kao i mnoge vitamine.

Pored bogatstva vitamina i minerala, bundeva je relativno niskokalorična jer sadrži 94% vode. Takođe je jako bogata beta-karotenom, karotenoidom koji vaše telo pretvara u vitamin A.

Semenke bundeve su jestive, hranljive i povezane sa brojnim zdravstvenim benefitima.

2. Može smanjiti rizik od hroničnih bolesti

Slobodni radikali su molekuli koje proizvodi vaš metabolizam. Iako su veoma nestabilni, imaju korisne uloge, poput uništavanja štetnih bakterija.

Međutim, prevelika količina slobodnih radikala u telu stvara stanje nazvano oksidativni stres, koje je povezano sa hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak. Bundeva sadrži antioksidanse poput alfa- i beta-karotena, luteina i zeaksantina. Oni mogu neutralisati slobodne radikale, sprečavajući njihovo oštećenje ćelija.

3. Bogata vitaminima koji mogu ojačati imuni sistem

Bundeva je prepuna hranljivih materija koje mogu pojačati vaš imuni sistem. Puna je beta-karotena, koji vaše telo pretvara u vitamin A.

Studije pokazuju da vitamin A može ojačati imuni sistem i pomoći u borbi protiv infekcija. S druge strane, osobe sa manjkom vitamina A mogu imati slabiji imuni sistem.

Bundeva je takođe bogata vitaminom C, za koji istraživanja sugerišu da povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, pomaže imunim ćelijama da efikasnije funkcionišu i ubrzava zarastanje rana. Pored ova dva pomenuta vitamina, bundeva je i dobar izvor vitamina E, gvožđa i folata - svi ovi nutrijenti mogu doprineti boljoj funkciji imunog sistema.

4. Može zaštititi vaš vid

Smanjenje vida sa godinama je česta pojava, ali pravilna ishrana može smanjiti rizik od gubitka vida. Bundeva obiluje nutrijentima koji su povezani sa očuvanjem zdravog vida kako starimo.

Na primer, njen sadržaj beta-karotena obezbeđuje telu neophodan vitamin A. Istraživanja pokazuju da je manjak vitamina A jedan od čestih uzroka slepila.

Bundeva je jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva spoja povezana sa nižim rizikom od makularne degeneracije i katarakte povezane sa starenjem.

Takođe sadrži značajne količine vitamina C i E, koji deluju kao antioksidansi i mogu sprečiti slobodne radikale da oštete ćelije oka.

pečena bundeva Foto: Pexels / Polina Kovaleva

5. Bundeva pomaže u mršavljenju

Bundeva se smatra hranljivom namirnicom, što znači da ima veoma malo kalorija, a istovremeno je bogata nutrijentima. Zapravo, bundeva sadrži manje od 50 kalorija po šolji (245 grama) i oko 94% vode u kuvanoj porciji.

Jednostavno rečeno, bundeva je pogodna za gubitak težine jer možete pojesti veće količine u odnosu na druge izvore ugljenih hidrata - poput pirinča i krompira, a pritom uneti manje kalorija. Takođe, bundeva je dobar izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju apetita.

6. Sadržaj antioksidanata može smanjiti rizik od raka

Rak je ozbiljna bolest kod koje ćelije rastu abnormalno. Ćelije raka proizvode slobodne radikale kako bi se brzo množile. Bundeva je bogata karotenoidima - jedinjenjima koja deluju kao antioksidanti. Oni mogu da neutrališu slobodne radikale, čime mogu pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka.

Na primer, analiza 15 studija pokazala je da su viši nivoi ukupnih karotenoida, alfa-karotena, beta-karotena i luteina povezani sa smanjenim rizikom od raka dojke.

7. Kalijum, vitamin C i vlakna mogu koristiti zdravlju srca

Bundeva sadrži različite nutrijente koji mogu poboljšati zdravlje srca. Bogata je kalijumom, vitaminom C i vlaknima, koji su povezani sa pozitivnim efektima na srce.

Na primer, kalijum može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od moždanog udara, dva faktora rizika za srčane bolesti.

Bundeva je takođe bogata antioksidantima koji mogu zaštititi 'loš' LDL holesterol od oksidacije. Kada LDL holesterol oksidira, može se nataložiti na zidove krvnih sudova, što sužava sudove i povećava rizik od srčanih bolesti.

8. Sadrži jedinjenja koja mogu doprineti zdravlju kože

Bundeve su bogate nutrijentima koji su odlični za vašu kožu. Na primer, sadrže mnogo karotenoida poput beta-karotena, koji telo pretvara u vitamin A.

Jedna šolja (245 grama) kuvane bundeve sadrži 78% dnevne preporučene vrednosti vitamina A. Studije pokazuju da karotenoidi poput beta-karotena mogu delovati kao prirodni zaštitni sloj od sunca.

Nakon što ih unesete, karotenoidi se transportuju do različitih organa, uključujući i kožu, gde pomažu u zaštiti ćelija od štetnih UV zraka. Bundeva je takođe bogata vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu jer je potreban telu za proizvodnju kolagena - proteina koji kožu održava čvrstom i zdravom.

9. Izuzetno svestrana i laka za uključivanje u ishranu

Bundeva je ukusna, svestrana i lako se može uključiti u vašu ishranu. Njena slatka aroma čini je popularnim sastojkom u jelima kao što su pudinzi, pite i palačinke, ali jednako dobro ide i u slana jela poput pečenog povrća, supa i testenina.

Bundeve imaju tvrdu koru, pa je potrebno malo truda da ih isečete. Nakon što ih isečete, izvadite semenke i vlaknaste delove, pa iseckajte bundeve na kriške. Na primer, ulje od semenki bundeve može poboljšati zdravlje bešike i srca.

Bundeva je dostupna i već isečena ili konzervisana, što vam pruža fleksibilnost u pripremi i receptima.

(Ona.rs/Health line)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Potaž od bundeve sa salsom od maslina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Dr

    13. oktobar 2025. | 09:30

    U vreme moje mladosti, a bilo je davno, bundeva i mekinje su bile glavna hrana za svinje , koje su baba i deda tovili!?

    Podelite komentar