Zovu je "čudesna biljka": Smatraju da može da uspori starenje, poboljšava probavu i eliksir je za imunitet

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Poznata je u kulinarstvu i kozmetičkoj industriji, a zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, može biti odličan dodatak ishrani. Listovi ove biljke, kao i plodovi, cvetovi, semenke, kora i koren mogu se koristiti u obliku čaja ili ekstrakta, ali i kao prah, ulje ili tablete.

Moringa ne bi trebalo da se posmatra samo kao dodatak ishrani - ona može postati deo uobičajene, svakodnevne ishrane. Sa nutritivnog stanovišta, bogata je aminokiselinama, vitaminima i mineralnim solima, zbog čega se ova biljka smatra eliksirom za ceo organizam.

Moringa je prava superhrana, prepuna hranljivih materija i zdravstvenih koristi. Listovi moringe sadrže obilje vitamina B, esencijalnih aminokiselina, vitamina A i C, kao i kalcijuma, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Mogu se koristiti kuvani, iseckani ili samleveni u prah koji se koristi za čajeve i biljne infuzije.

Šta je moringa?

Moringa je lekovita biljka poreklom iz Indije, gde se u tradicionalnoj medicini koristi već vekovima za prevenciju i lečenje brojnih bolesti. Moringa oleifera, poznata i kao "drvo čuda", snažna je i otporna biljka koja može preživeti u nepovoljnim uslovima, na siromašnom tlu, pa čak i u sušnim područjima, a može dostići visinu i do 10 metara.

Nesazrele mahune obiluju vlaknima, magnezijumom, kalijumom i manganom. Semenke i ulje moringe mogu se konzumirati kuvani ili prženi, a ulje sadrži oleinsku kiselinu, vitamine i mineralne soli. Koren je takođe jestiv i može se koristiti kao začin, ali u vrlo malim količinama i uz poseban oprez. Naime, sadrži alkaloid koji utiče na prenos nervnih impulsa i može imati abortivno dejstvo, pa ga treba koristiti isključivo pod nadzorom stručnog lica.

Dodaci ishrani na bazi moringe najčešće sadrže prah od osušenih listova biljke, ali postoje i ekstrakti dobijeni iz semenki. U svakom slučaju, blagotvorni efekti moringe, bez obzira na oblik upotrebe, brojni su - ova čudesna biljka ima protivupalno i antimikrobno dejstvo, a bogata je flavonoidima i polifenolima koji dodatno pojačavaju njeno snažno antioksidativno delovanje.

1. Anti-age efekat

Visok sadržaj proteina, vitamina i minerala čini moringu dragocenim izvorom vitamina A i C, kalcijuma i gvožđa, kao i esencijalnih aminokiselina i antioksidanata koji štite ćelije od slobodnih radikala.

2. Za bolju probavu

Redovna konzumacija moringe može poboljšati rad creva i sprečiti zatvor. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ova biljka jača crevnu floru i podržava lakšu i efikasniju probavu.

3. Snižava nivo šećera u krvi

Moringa ima hipoglikemijski efekat, što znači da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, pa je odličan dodatak ishrani za osobe koje moraju da kontrolišu glikemiju. Takođe je vredan saveznik u prevenciji dijabetesa, a u nekim slučajevima i u regulisanju telesne težine.

foto Pixabay

4. Jača imunitet

Mikronutrienti i antioksidanti u moringi mogu zaštititi telo od infekcija i bolesti. Neka istraživanja pokazala su da ova biljka može ojačati imunitet i povećati proizvodnju belih krvnih zrnaca.

5. Snižava krvni pritisak

Moringa doprinosi snižavanju krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zbog čega je odličan saveznik u očuvanju zdravlja srca.

(Ona.rs/tocka.mk)