8 nepogrešivih znakova da je vaša prijateljica u nasilničkoj vezi: Evo kako da joj pomognete

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Možete se naći u poziciji da ne znate kako da odreagujete, ali ostanite smireni i promotrite ove savete

Foto: Shutterstock

Nasilnička veza nije samo definisana trenutkom kada neko fizički počne maltretirati partnera. Manipulacija je ono zbog čega nama, kao osobi sa strane, možda neće biti jasno zbog čega nema odgovora na pitanje "zbog čega ne napusti tu osobu?". Upravo ta manipulacija ubedi žrtvu u to da će ili biti bolje ili da je to jednostavno - tako.

Ovo je veoma teška tema i ne treba je nikako shvatati olako. Ukoliko primetite da osoba u vašoj blizini može biti žrtva, razumljivo je da se možda uplašite i ne znate kako da reagujete da biste pomogli, a da ne pogoršate situaciju ili da se vaša prijateljica ne naljuti.

Zbog toga, ovo je vodič od osam stavki koji vam može pomoći u tome da prepoznate da li je vaš prijatelj ili prijateljica u nasilničkoj vezi, ali i kako možete da pomognete, prenosi ekspert iz "Safe Horizon".

1. Partner je ne podržava da provodi vreme sa vama

2. Oblače se drastično drugačije

3. Gotovo se izoluju od društva i otkazuju planove

4. Nezadovoljne su i često su tužne i povučene

5. Postoje vidljivi tragovi nasilja

6. Partner im se obraća grubo 

7. Stavljaju potrebe partnera ispred sopstvenih

8. Plaše se da priznaju problem

Foto: Shutterstock

Kako pričati sa osobom koja možda ima ovakav problem?

Mirno započnite razgovor u pozitivnoj noti

Nađite vremena da razgovarate sa svojim prijateljem jedan na jedan na nekom privatnom mestu. Treba da se oseti slobodno da pomene svoj odnos i problem koji ima. Ne treba da paničite ako vam kaže nešto što vam se ne dopada, jer ne želite da unosite paniku i kod njih.

Budite podrška

Slušajte svog prijatelja ili prijateljicu i pustite ih da otvore situaciju pod sopstvenim uslovima. Nemojte siliti da vam otkrije sve u razgovoru. Možda će vašem prijatelju biti veoma teško da priča o svojoj vezi, ali podsetite ga da nisu sami i da želite da pomognete.

Fokusirajte se na nezdrava ponašanja

Fokus razgovora treba da bude na nezdravom ponašanju u vezi i da svom prijatelju pružite siguran prostor da razgovarate o tome. Ponekad, naš instinkt je da odmah označimo vezu kao "nezdravu" da bismo shvatili ozbiljnost situacije. Ovaj instinkt, međutim, može dovesti do toga da se vaš prijatelj povuče i zatvori. Umesto toga, usredsredite se na specifična ponašanja koja vidite i kako se osećaju zbog tog ponašanja.Takođe možete nežno istaći da određena ponašanja izgledaju nezdravo i da budete iskreni o tome kako biste se osećali da vam je neko to uradio. Ovo je jedan od prvih koraka da naterate prijatelja da shvati šta je, a šta nije prikladno ponašanje u vezi. Pomozite im da sami shvate da nešto nije u redu u vezi i da priznaju da su njihova osećanja legitimna.

Neka razgovor bude prijateljski, a ne propovednički

Veoma mali broj ljudi u nasilnim vezama prepoznaje sebe kao žrtve i verovatno ne žele da se na njih tako gleda. Ako želite da budete od pomoći, budite emocionalno dostupni i otvoreni svom prijatelju. Jedan od načina da uverite prijatelja da ga ne osuđujete je da normalizujete situaciju. Otvoreni razgovor o sopstvenim iskustvima sa problemima u vezi pomoći će im da se osećaju kao da nisu sami. Pazite da ne poremetite razgovor i zadržite fokus na situaciji vašeg prijatelja. Pokušajte da vodite normalan razgovor kao između dva prijatelja - a ne kao terapeut i pacijent.

Ne krivite prijatelja

Pomozite da shvati da ponašanje koje doživljava nije normalno i da NIJE njihova krivica što se njihov partner tako ponaša. Možda se osećaju lično odgovornim za ponašanje svog partnera ili kao da su izazvali zlostavljanje, ali uverite ih da to nije slučaj. Svako je odgovoran za svoje ponašanje, i bez obzira na razlog, zlostavljanje nikada nije u redu, savetuje "Joinonelove".

Dozvolite svom prijatelju da donese sopstvenu odluku

Ako je vaš prijatelj u nasilnoj vezi, poslednja stvar koju želite da uradite je da im kažete da "samo raskinu". Zloupotreba u vezi je veoma složena i vaš prijatelj možda doživljava neki oblik traumatskog povezivanja — ili lojalnosti prema osobi koja ih zlostavlja. Takođe, vaš prijatelj već ima posla sa partnerom koji kontroliše i manipuliše i poslednja stvar koja im je potrebna je da oponašate to ponašanje tako što ćete im nasilno govoriti šta da rade.

Naravno, nemojte dozvoliti da ogluvite na vapaje pomoći onih kojima je i više nego potrebna. Ali i da, kada se neki odnos završi, bilo intervencijom nadležnih organa za takve slučajeve ili raskidom, uvek možete podržati da vaš prijatelj ode na razgovor sa terapeutom koji će se profesionalno pobrinuti da bude bolje. 

(Ona.rs)