Pranje veša na ruke: Na šta treba obratiti pažnju zarad pravog rezultata

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke stvari i dalje zahtevaju ručno pranje, jer ih mašina može nepovratno uništiti

Foto: Shutterstock

Nema ničeg goreg od kupovine skupe haljine ili kompleta donjeg veša, koji obučete jednom, stavite u mašinu za pranje i odatle izađe u izdeformisanom stanju. Možda ste čak i izbegavali pranje grudnjaka ili svilenih predmeta u strahu da ih ne uništite. Srećom, vaše jedine mogućnosti za pranje veša nisu ograničene na mašine za pranje veša i hemijsko čišćenje. Ručno pranje odeće je odličan način da sačuvate svoju odeću, uštedite vodu i uštedite odlazak u perionicu.

Ručno pranje odeće može pomoći da stvari duže traju. Iako su mašina za pranje i sušenje aparati koja nam štede vreme, oni nisu uvek najbolji za našu odeću. Prevrtanje mašine za pranje i sušenje može prouzrokovati da neki predmeti izgube oblik ili da se zaglave, a toplota može da uništi delikatne tkanine. Ručno pranje vam takođe može pomoći da uklonite tvrdokorne mrlje sa odeće, a da je ne uništite.

Možete ručno da perete bilo šta, a posebno se preporučuje ručno pranje vaših delikatnih predmeta, uključujući grudnjake i donji veš, kupaće kostime, odeću od čipke i odeću od vune. Uvek pažljivo pročitajte etiketu na svojoj odeći da biste je ispravno očistili. Iako se ručno pranje u teoriji čini jednostavnim, postoji mnogo načina da učinite više štete nego koristi kada su u pitanju vaši omiljeni komadi. Ispod je jednostavan vodič korak po korak o tome kako pravilno prati ručno i pomoći da vaša odeća izgleda sveže.

Tretirajte mrlje pre pranja

Ako vaš veš ima fleke, njih je najbolje ukloniti pre celokupnog pranja. To možete raditi čvrstim sapunom ili sredstvom koje ima četkicu pri vrhu pakovanja. Ovde treba paziti koliko i kako trljate fleku, jer sa delikatnih tkanina možete uspešno skinuti fleku, ali na tom mestu može izbledeti i boja.

Važno je onda birati koje sredstvo koristite za otklanjanje fleka, pazite i da li je posebno namenjeno za tkanine u boji ili za beli veš. Jako delikatne tkanine polako tretirajte sapunom, a posteljinu i "tvrđe" materijale sredstvom koje ima četkicu. Bonus savet: Deterdžent za pranje sudova je takođe dobar saveznik u borbi protiv fleka, možda čak i najbolji. Samo opet pazite koju silu primenjujete pri čišćenju.

Dodajte prašak ili deterdžent za veš pre potapanja veša

Dodajte vodu i deterdžent i napunite lavor ili umivaonik vodom sobne temperature, a potom dodajte deterdžent za veš i malo promešajte vodu rukom. Kada se lavor ili umivaonik napuni, isključite vodu. Tek onda dodajete veš, jer je suprotan način greška. Kada dodate prašak direktno na tkanine može se desiti da prašak kasnije ne uspete da lepo isperete i da će se to primećivati, posebno na crnoj boji.

Foto: Shutterstock

Sledi pranje

Stavite svoje odevne predmete u lavor ili umivaonik (ili kadu), ali nemojte biti previše grubi sa svojom odećom. Ne dozvolite da vaša odeća bude potopljena duže od trideset minuta, posebno svila jer će početi da se skuplja. Povremeno mešajte i "gnječite" svoju garderobu.

Ispiranje

Uobičajena greška koju ljudi prave je da koriste tekuću vodu sa slavine za ispiranje odeće. Ovo je zapravo loše za vašu odeću jer tekuća voda uslovljava da se tkanina rasteže. Umesto toga, stavite odeću na ofingere kako bi se iscedila i tušem ispirajte. Ofingeri su prva pomoć ukoliko nemate ništa na šta biste okačili garderobu da se procedi.

Foto: Shutterstock

Kako sušiti

Nikada ne bi trebalo da uvijate svoju odeću da biste izbacili višak vode jer to čini da tkanina gubi oblik i može da je ošteti. Plus će vam se toliko izgužvati da ćete imati puno posla oko peglanja. Nakon što ste sve ovo vreme proveli u pranju odeće, nemojte je sada pokvariti tako što ćete je iscediti da se osuši. Umesto toga preporučuje se da odeću stavite na peškir da se osuši i upije višak vode i nežno je pritiskate kako bi što pre otpustila vodu.

(Ona.rs)