Koji je najbolji koktel regiona otkrivaju barmeni sa Ohrida, iz Beograda i Podgorice
Pitali smo finaliste takmičenja "Schweppes Mixology" takmičenja iz regiona koji koktel je najbolji, najporučivaniji i kako su došli na ideju za svoj
Koktel je mnogo više od pića, koktel je sinteza umeća, ukusa i inovativnosti!
Kokteli su već dugi niz godina popularan izbor pića, i to sa dobrim razlogom. Oni nisu samo vizuelno primamljivo piće, sipano u najlepše čaše, već nude i širok spektar ukusa i aroma u kojima svako može da uživa. Za ljude koji baš i ne uživaju u žestini, za one koji vole slatka ili gorka pića, za one koji vole da im sva čula budu stimulisana.
Novi trendovi, sastojci i zanat, što danas i jeste koktel majstorstvo, doprineli su tome da u baru pravljenje koktela bude pravi šou.
Letnja putovanja su maltene stvorena za koktele, za lagano ispijanje i uživanje u najlepšem prizoru koje može da pruži samo zalazak sunca posmatran sa najidealnijeg mesta koji jedna destinacija može da ponudi. A ono što se dešava pre serviranja je kompleksna umetnost, sa raznim tehnikama koje se koriste za stvaranje savršenog pića.
U duhu otvaranja letnje sezone putovanja, rešili smo da napravimo rutu puta kroz region i da otkrijemo koji koktel je hit ovog leta u Srbiji, koji u Crnog Gori, a koji u Severnoj Makedoniji. Ko će nam to bolje otkriti od samih barmena?
Pitali smo finaliste takmičenja "Schweppes Mixology" iz regiona koji koktel je najbolji, najporučivaniji i kako su došli na ideju za svoj.
"Magični sumrak" na Ohridu
Beram Nedžaku radi na Ohridu i sa samo 20 godina savladao je ovu zahtevnu ugostiteljsku veštinu. Inspiracija koja stoji iza koktela sa kojim se Beram takmiči jeste upravo sumrak. "Magical Twilight" svojom bojom ga podseća na pejzaž voljenog Ohrida.
- Moj koktel je izabran za jedan od najboljih koktela na ovom takmičenju jer ja koristim MARTINI Riserva Speciale Bitter. Mislim da je tajna mog koktela upravo u tom sastojku - kaže Nedžaku.
On je uložio puno truda u ovaj koktel kako bi ga doveo do tačke da ga onaj koji proba zaista opiše kao savršenog.
Gorgi Novoselski se inspirisao džinom i zemljom odakle ovo piće potiče.
- Moj koktel sa potpisom se zove "Nora Bejker". Moja inspiracija je bio nizak procenat alkohola i začinsko bilje koje dolazi iz Engleske, odakle dolazi džin.
"Noru Bejker" odlikuju prelepe boje i arome, a takmičenje mu je najviše prijalo zbog mogućnosti upoznavanja novih ljudi.
Beograd voli dobru priču i atmosferu
Jovan Belobrković, Anja Tojčić, Ana Nedić i Ognjen Kitaljević su prava adresa za dobijanje svih odgovora kada su u pitanju navike u ispijanju koktela Beograđana.
Ovo četvoro mladih ljudi se prijavilo za "Schweppes Mixology" sa namerom da pokažu inovativnosti u miksologiji, a kroz takmičenje ih je vodila želja za zabavom, druženjem, učenjem od drugih, ali i "zero waste" koncept.
- Moj takmičarski koktel se zove Elixir horizonta i insipracija za njega je bila njegova boja, morski sastojci koji se nalaze u njemu i tri glavna: Gin Mare, Chambord liker i Angosturu, kao bitter" - kaže Jovan koji za sebe ponosno kaže da je imao najbolju prezentaciju takmičarske večeri.
On naglašava da je priča sa gostima, u ovom slučaju sa žirijem, ključ svega što miksologija i jeste.
- Bar je scena. Svi vole koktele, oni koji kažu da ne vole samo još uvek nisu našli svoj. Zato smo mi tu - poručuje Jovan svima koji i dalje traže svoj omiljeni koktel leta.
Anja Tojčić je svoj koktel interesantnog naziva "Slobodanka" opisala kao savršeni balas između svih ukusa, kiseline, slasti i malo ljutine, malo gorčine.
- Bilo je jednostavno, bilo je elegantno, tako da možda je to, možda je to recept za uspeh.
Ona sebe ističe kao nekog ko razmišlja unapred, a u ovom slučaju to znači održivo.
A nešto letnje, sveže i strastveno dolazi od Ane Nedić. Za njen koktel "Pink vespu" inspiracija je bila jedna tužna ljubavna priča.
Ipak, njena priča je više priča o uspehu i razbijanju mitova da barmeni najviše piju!
- Barmeni, kada piju koktel, obično piju Old Fashion ili Negroni - otkrila nam je Ana Nedić.
Još jedna intimna pozadinska priča o nastajanju takmičarskog koktela dolazi od Ognjena Kitaljevića.
- Moj takmičarski koktel se naziva Papa’s Golden Tribute u čast mog pokojnog oca, koji je takođe bio veliki ugostitelj, koji me uveo u ovaj posao.
"Balans u koktelu" ističe kao svoju najveću prednost, što je stekao za sedam godina rada u ovoj profesiji.
Ni Ognjen nije ostao uzdržan na odgovor o mitovima, pa nam je samo kratko, dvosmisleno rekao: "Mohito je dobar koktel".
Takmičari iz Podgorice sigurni u ono što godinama praktikuju
Luka Popović, Marko Dragić i Rajko Dragaš su takmičari iz Podgorice, momci posvećeni umetnosti miksologije kroz svoju praksu.
Uparivanje koktela sa hranom je polje kojim Luka Popović najviše voli da se bavi. Njegov koktel, "Fruto de la primavera", pupoljak proleća ili cvet proleća, našao se, kako Luka kaže, u "strašnoj konkurenciji". Nesebično priznaje da su svi momci sa "Schweppes Mixology“ takmičenja bili fenomenalni i uputio im je čestitke.
Kada smo ga pitali za omiljeni koktel, kao iz topa je rekao da je to Negroni i potvrdio priču Ane Nedić iz Beograda.
I Marko Dragić je bio raspoložen da nam otkrije insajderske informacije iz bara, pa nam je rekao kom zahtevu se koktel majstori najviše začude i nimalo ne obraduju, a to opisuje i kao "najluđi" upit.
- Pa definitivno najluđi zahtev je koktel sa energetskim napitkom. Svi mi barmeni negde ne volimo da pravimo koktele sa energetskim napitkom jer to nije nešto ni što se preporučuje, ni nešto što je prava stvar u miksologiji.
Drvenaste note, koje su bile ukrašene sa voćnim ukusima odlikuju njegov koktel "Meksikano", sa, pogađajte, tekilom.
Egzotikom je bio inspirisan i Rajko Dragaš, pretežno Kubom i rumom. Njegov takmičarski koktel je pobrao simpatije zbog toga što je Rajko napravio svoj sirup, čemu inače kroz rad u hotelu u kom je zaposlen poklanja pažnju.
A za ime je odgovoran niko drugi nego još jedan ključan sastojak - "Schweppes Tangerine"
- Moj takmičarski koktel se zove "Tanaka", to je japansko ime čoveka koji je doneo nomenklaturu za mandarine, jer je glavni junak koktela ustvari Schweppes Tangerine. A što se tiče neke inspiracije za moj koktel, to bi bila Kuba, jer inače ide Rum, taj Karipski u ovaj koktel - ispričao nam je Rajko.
Šta je "Schweppes Mixology" i kako takmičenje funkcioniše?
"Schweppes Mixology" je prestižno takmičenje koje okuplja najbolje barmene iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, koji će se boriti za titulu regionalne zvezde miksologije za 2024. godinu.
Ovo je peto po redu Schweppes takmičenje za najboljeg barmena u kome imaju priliku da pokažu svoje veštine pred regionom.
Takmičenje se odvijalo u dve faze. Prva faza je trajala od marta do aprila kada su se takmičari prijavljivali slanjem receptura, nakon čega je svaki takmičar bio pozvan na jedno od regionalnih kvalifikacionih takmičenja koja su se održala u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zlatiboru, kao i u Skoplju i Podgorici.
Druga faza je veliko finale koje će se održati 30. maja u Beogradu i tada ćemo saznati ko je regionalna zvezda miksologije za 2024. godinu. Najbolje plasirani iz pojedinačnih regija dobijaju putovanje u Atinu na čuveni Athens bar show, dok pobednika balkanskog finala očekuje nezaboravno sedmodnevno putovanje u London i prilika da unapredi svoje veštine uz edukacije sa evropskim "Schweppes" ambasadorima, kao i da stekne iskustvo rada u najpopularnijim londonskim koktel-barovima.
(Ona.rs/PR)