Da li znate pravila bontona i kakvu poruku šaljete položajem escajga: Rukujte priborom nepogrešivo
Priborom za jelo možete poslati poruku i da li vam se porcija svidela
Mnogima je potrebna koncentracija da shvate kako se koristi escajg u restoranima, ukoliko istovremeno imaju serviran poseban pribor za salatu, desert, predjelo, glavno jelo. A da li znate i da samo viljuškom i nožem možete poslati jaku poruku osobi koja vas trenutno uslužuje?
Poznavanjem položaja escajga na tanjuru možete poštedeti sebe i druge nedoumica, skratiti vreme sklanjanja jela sa stola, a istovremeno ostaviti utisak da li ste zadovoljni obrokom.
Koje su sve opcije moguće?
1. Start
Za početak, kada dobijete porciju, sa desne strane tanjira stajaće nož, sa leve viljuška. I spremni ste za ulazak u avanturu čula.
2. Pauza
Ukoliko vam sve prija, a samo ste napravili pauzu, da biste proćaskali, popili nešto, te potom nastavili obrok, escajg iz tog položaja samo premestite tako da spojite vrh viljuške i noža, da napravite ugao od oko 45 stepeni. Konobaru će biti sasvim jasno da ne sklanja vaš tanjir, da je obrok još u toku.
3. Spreman/spremna za drugu porciju
Ako je vaša prva porcija gotova, a naručili ste i drugu, to ćete signalizirati kobobaru tako što viljušku i nož postavite u položaj krsta. Sve će onda biti jasno. Vaš prvi tanjir će biti uklonjen, nova porcija će biti doneta.
4. Odlično
Kada su utisci o jelu u pitanju, i njih možete izraziti escajgom. Po sredini tanjira položite viljušku i nož, sa vrhovim nadesno i osoba koja vas je uslužila dobiće odlične povratne reakcije, te će ih preneti i kuvaru.
5. Ne sviđa mi se
Ukoliko je pak suprotna situacija, te vam se porcija nikako nije svidela, u vrh viljuške ukrstite nož i sve će biti jasno.
6. Završeno
Za razliku od poloožaja escajga na početku obroka, kada su nož i viljušla pored tanjura, njihovo paralelno spajanje u tanjiru označiće kraj vašeg obroka, te konobar može odneti tanjir i ostaviti vam prostor za uživanje u piću i priči.
(Ona.rs)