Da li znate da vino može da se pokvari od plute kojom ga ponovo zatvarate? Dovodite u rizik svoje zdravlje

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Obratite pažnju ako vam se to dogodi naredni put

Foto: Pixabay/Couleur

Toplo, prijatno veče, vikend je pred vama, spremate se da gledate film, spremili ste grickalice i rešili da otvorite flašu dobrog vina da sve začinite. A onda shvatite da ono ima pampur i da sad morate da pronađete otvarač, pa da se pomučite da ga izvadite i tek onda da uživate u čaši omiljenog pića.

Znamo da mnoge od vas to nervira i da bi možda bilo najjednostavnije da samo, kao i običnu plastičnu flašu, odmah otvorite i naspete sebi koliko želite. Kada ga načnete i ponovo "zapušite" plutom, znajte da to nije dobro jer dovodite svoje zdravlje u rizik.

Ono što svakako treba da znate jeste da pluta može da promeni ukus vina. U pitanju je 2-4-6-trihloranizol (TCA) koji može dovesti do opasnosti po zdravlje.

Kada zatvorite vino tom istom plutom, možete vremenom pokvariti vino, ono čiji miris podseća na mokri karton ili vlažni podrum, piše "Brick".

To treba da vam nagovesti i sugeriše da nešto nije kako treba i da je kvalitet promenjen.

(Ona.rs)