Turkinja objašnjava kako se zaista kuva "turska kafa": Postoji li razlika u odnosu na "domaću"?

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da spremite "penastu tursku kafu"

Foto: Shutterstock

Ona je Turkinja koja živi u Bosni. Dilara je mlada i simpatična žena, veoma aktivna na društvenim mrežama i često snima video-zapise i razna iskustva o svom životu na Balkanu i braku sa suprugom Aleksandrom.

Poznata je pod korisničkim imenom @jednaturkinja, veoma dobro govori naš jezik, a možda i najbolje može da približi kulturne razlike između Turske i zemlje u kojoj živi. Pored zanimljivih životnih situacija i šaljivih videa, s vremena na vreme deli praktične savete, pa i tradicionalne turske recepte.

Dakle, idealna osoba koja može da razreši večiti spor oko pitanja "hoćete li domaću ili tursku kafu".

Naime, ona je snimila video pod nazivom "Penasta turska kafa" u kome je pokazala kako se pravi kafa u njenoj domovini. I zaista je drugačije od uobičajenog načina na koji (bar pisac ovih redova) navikao da kuva ovaj napitak.

Pre svega Dilara kaže da se izmeri voda za jednu šoljicu kafe i potom sipa u džezvu. Potom odmah doda jednu kašičicu kafe, kratko promeša, ali dalje nastavi da je kuva bez mešanja - dok ne provri.

Čim kafa provri, prvo sakupi penu kašikom i prebaci je u već pripremljenu šoljicu.

Zatim džezvu vrati na šporet i sačeka da kafa ponovo proključa, i potom ostatak prespe u šolju.

I tako za svaku šolju ponaosob.

A kako vi kuvate vaš omiljeni napitak?

(Ona.rs)