Zašto treba da solimo krastavac? Trik kojim ćete se sad stalno služiti

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni koji ga vole, ovaj savet će mnogo značiti

Foto: Shutterstock

Krastavac je jedno od povrće koje u sebi ima najviše vode i tečnosti. Odličan je za salate, ali i za salate, sendviče i kao razni prilozi.

Zaista može da doprinese promeni ukusa jelu, ali isto tako mogu da prtvore vaše obroke u "vlažni nered". Međutim, postoji rešenje i za to, a to je so.

Zašto bi trebalo da posolite krastavce?

Soljenje krastavaca pokreće proces osmoze, koji izbacuje vodu iz ćelija krastavca dok istovremeno poboljšava njegov ukus. Ljudi često misle da su krastavci blagi i vodenasti, ali u zavisnosti od sorte, mogu biti slatki, prijatno gorki, pa čak i slani. So pomaže krastavcima da oslobode svoju vlagu, ali, što je jednako važno, ističe nijansirane ukuse koje bismo inače mogli propustiti, piše "Serious eats".

- Kada pravim umake od krastavca, uvek prethodno posolim krastavce da izvučem vlagu pre nego što ih umešam u umak, tako da višak vlage ne razblaži umak dok se vremenom ispušta - rekla je jedna kulinarska urednica.

Kako posoliti krastavce?

Soljenje krastavaca je tako mali zadatak da sve što treba da uradite je da ih začinite, odete i pustite da osmoza obavi posao umesto vas. Uradite to na početku pripreme za večeru, i dok sakupite sve svoje stvari, krastavci će biti spremni za jelo.

Koristite oko četvrtine kašičice soli za 100 grama krastavaca. Najbolje je da ih ostavite u cediljki da se lepo ocede, dok vi spremite ostalu hranu za obrok, a najbolje je da to bude od pet do 10 minuta.

(Ona.rs)