Mesarka mi otkrila odličan trik za sir: Probala sam i stvarno deluje
Pre neki dan sam ušla u mesaru sa namerom da kupim par stvari, a jedna od njih je bila i kačkavalj za slanu tortu. Kada me je videla kako stojim neodlučna pred vitrinom sa sirevima, komšinica mesarka me upitala šta mi tačno treba. Objasnila sam joj da pravim nešto za šta mi je potrebno lepo narendani kačkavalj, i na "krupno" i na "sitno", a moja dilema je bila kako da spojim teksturu i ukus.
Obično su oni kačkavalji i sirevi koji su tvrđi i slaniji, otporniji na rendanje i estetski lepše izgledaju kada se pospu po slanim đakonijama, ali moj problem je bio u tome što ja volim one mekše sireve, neutralnijeg ukusa, koji se lako osipaju i raspadaju i izgledaju neuredno "na kraju balade".
Saslušala me je i nasmejala se.
- Izaberi sir koji voliš, po ukusu i teksturi. A onda ga stavi u zamrzivač. Kada se dobro stegne, izvadi ga i izrendaj. Nemaš šta da brineš - usledio je savet, koji mi je odmah bio toliko logičan da se pitam kako mi ranije nije palo na pamet.
I, zaista, ovo deluje. Stavila sam upakovan komad omiljenog kačkavalja u friz da se dobro stegne, a kada mi je bio potreban, izvadila sam ga i izrendala, izgledalo je savršeno. Ni nalik predhodnim pokušajima.
Možda nekima ovo nije novost, ali meni je stvarno olakšalo posao u kuhinji. Pa eto, rekoh, da podelim "mudrost" i sa drugima.
(Ona.rs)