Provereni trik uz koji će vaš kiseli kupus biti zlatnožut: Tajna domaćica koja provereno radi
Jesen bez kiselog kupusa jednostavno nije prava jesen. Još kad na stolu zablista onako zlatnožut i mirišljav, zna se da je domaćica znala šta radi. Ako se i vama nekad desilo da kupus posle nedelja stajanja u buretu ostane bled i bez boje, vreme je da saznate trik zbog kog će svi tražiti vaš recept.
Tajna je u samo dva dodatka. Oni ne samo da menjaju nijansu, već daju i specifičan, neodoljiv ukus zbog kog će vaš kupus imati onaj miris i boju kao iz najboljih restorana.
Sastojci:
- 30 kg kupusa
- 1 kg soli
- nekoliko parčića dunje
- 2 lista lovora
- veliki kamen
Priprema:
Očistite glavice kupusa od spoljnog sloja listova i operite ih. Zatim im izdubite središte i u svaku rupu sipajte malo soli. Na dno bureta stavite sloj narendanog kupusa, a preko njega ređajte glavice. Kada završite, ubacite nekoliko parčića dunje i par listova lovora.
Dunja je ključna - ona pušta svoju zlatnu boju i daje posebnu aromu zbog koje će vaš kupus biti ne samo lep na oko, nego i bogatog, punog ukusa.
Kupus treba da stoji oko tri nedelje, ali važno je da povremeno proveravate rasol. Treba da bude bistar, bez neprijatnog mirisa. Najbolje vreme za kiseljenje je sredina ili kraj oktobra, kada su temperature stabilne - između 18 i 21 stepen.
Najbolje je da bure držite u podrumu, gde nema velikih oscilacija u temperaturi.
Ako volite domaću zimnicu i miris tradicije, ovaj trik s dunjom je ono što pravi razliku između "običnog" i savršenog kiselog kupusa. Zlatna boja, miris lovora i ukus koji vraća u detinjstvo - to je recept za kupus koji svi pamte.
(Ona.rs)