Kako izabrati savršen i SOČAN nar: Ove greške obavezno morate da izbegavate za maksimum ukusa

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Pixabay

Nar je voće koje se gotovo u svako doba godine može naći po većim marketima u našoj zemlji. Vrlo moćno voće ali i ukusno, često zna da nas razočara kada ga kupimo, pa nije na odmet da naučimo kako da prepoznamo pravi, zreo plod ovog jakog, crvenog voća.

Zreo nar nije samo sladak - on takođe nudi koncentrisanije benefite, poput antioksidanata i vitamina C. Pa kako izabrati nar koji je ne samo sočan i ukusan, već i pun nutritivnih vrednosti?

Tražite blago uglastu formu

Savršen ukus nara možda ne dolazi iz savršeno okruglog ploda, kažu stručnjaci.

Umesto besprekornog sfere, 'tražite blago kutijastu ili uglastu formu'. Ravne ili čudno oblikovane strane nara znače da su semenke unutar ploda nabubrile od soka, menjajući oblik ploda. To je signal da dobijate sočne, pune semenke prepune antioksidanata i karakterističnog slatko-kiselog ukusa.

Birajte teške plodove

Jedan od najboljih znakova zrelosti nara? Njegova težina. Dok kupujete, ne oklevajte da podignete nekoliko plodova i uporedite ih - ili ih čak izmerite na vagi. Ta dodatna težina znači da su semenke nabubrile od soka, sočne, slatke i prepune nutritivnih vrednosti.

Pošto teži nar sadrži više tečnosti bogate antioksidantima, odličan je izbor ako planirate da pravite sok od nara. Možete čak i nežno stisnuti nar ili ga lagano baciti u vazduh da procenite njegovu gustinu i težinu. Dobar nar treba da bude čvrst i gust, ne šupalj ili lagan.

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na zategnutu, 'kožastu' teksturu

Tekstura nara može mnogo reći o kvalitetu ploda. Preporuka je da birate nar sa zategnutom kožom i kožastim izgledom.

Najbolji plodovi takođe neće imati pukotine ili modrice. Pukotine ponekad nastaju zbog previše zalivanja, ali mogu biti i znak gljivične infekcije. Radi bezbednosti hrane, najbolje je izbegavati plodove sa pukotinama.

Fleke, s druge strane, mogu uticati na sočnost nara, a samim tim i na nutritivne vrednosti. Drugi znakovi koje treba izbegavati su mekana tekstura i smežurana koža, što može ukazivati na prezrelost ili čak početak fermentacije.

Boja nije najvažnija

Rubin-crvena boja možda je najprepoznatljivija karakteristika nara, ali ne otkriva toliko o zrelosti koliko možda mislite. Spoljašnjost zrelog nara može varirati od svetlo roze do duboko rubin crvene. Kora ne mora biti savršeno crvena da bi plod bio pun sočnih i lepih semenki.

Umesto da se previše fokusirate na boju, savet je da težina, oblik i tekstura budu pouzdaniji pokazatelji zrelosti. Ipak, napominju stručnjaci da ujednačena boja jeste dobar znak. Neujednačena ili šara boja može značiti da je plod sazreo neravnomerno, što vodi do varijabilne slatkoće i raspodele hranljivih materija unutar ploda.

(Ona.rs/Health)