Zagoreo vam je tiganj i sve se ulepio? Ovi trikovi skidaju sve bez ribanja
Zagoreo vam je tiganj i sav se ulepio? Niste jedini. To se dešava i iskusnima i onima koji kuvaju svaki dan, naročito kada se žuri ili se jačina ringle potceni. Dobra vest je da u većini slučajeva nema potrebe za agresivnim ribanjem, grebanjem ili bacanjem posuđa. Postoje jednostavni trikovi koji koriste ono što već imate u kući i koji rešavaju problem uz minimalan napor.
U nastavku su proverene metode koje stvarno rade, bez oštećivanja površine i bez nerviranja.
Kako da skinete zagorelu hranu bez ribanja
Prvo pravilo je da ne napadate tiganj odmah žicom ili sunđerom. Time samo pogoršavate stvar i trajno oštećujete površinu. Umesto toga, iskoristite toplotu i paru.
U zagoreli tiganj sipajte vodu toliko da prekrije dno, dodajte kašiku ili dve sode bikarbone i stavite na ringlu. Kada voda proključa, ostavite da lagano vri pet do deset minuta. Kako se voda zagreva, zagoreli sloj počinje sam da se odvaja. Posle toga dovoljno je da tiganj ostavite da se prohladi i nežno prebrišete sunđerom.
Ako nemate sodu, isto možete uraditi sa malo sirćeta ili limunovog soka. Kiselina razgrađuje masnoću i zagorele naslage, pa se prljavština bukvalno podiže sa dna.
Za tvrdokorne naslage koje se ne daju lako, dobar trik je kombinacija sode i malo deterdženta za sudove. Napravite gustu pastu, nanesite je na zagoreli deo i ostavite najmanje pola sata. Posle toga će vam biti potrebno samo lagano kružno brisanje.
Šta da nikada ne radite sa zagorelim tiganjem
Koliko god bili u iskušenju, izbegavajte metalne sunđere, noževe i oštre predmete. Oni mogu trajno uništiti tiganj, naročito ako je nelepljiv ili keramički. Takođe, nemojte sipati hladnu vodu u vreli tiganj jer nagla promena temperature može da ga deformiše.
Još jedna česta greška je preterivanje sa hemijom. Jaka sredstva za čišćenje mogu ostaviti mirise i tragove koji se kasnije prenose na hranu. U većini slučajeva prirodni sastojci rade posao jednako dobro, ako ne i bolje.
Ako se ovakve situacije ponavljaju, to je znak da tiganj treba malo više pažnje tokom kuvanja. Niža temperatura, malo više masnoće i strpljenje često su najbolja prevencija.
Zagoreo tiganj ne mora da znači kraj sveta niti sate provedene nad sudoperom. Uz ove trikove, problem se rešava brzo, tiho i bez muke, baš kako i treba.
(Ona.rs)