Srbi ovo skoro nikad ne rade, a može dovesti do trovanja: Ako ovo primetite na šerpi, BACITE JE!

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Pixabay

Ako su vam šerpe i tiganji izgrebani, iskrivljeni ili očigledno stariji od ostatka kuhinjske kolekcije, možda je došao trenutak da ih pošaljete u "penziju". Iako se mnogi teško odriču omiljenog posuđa, stručnjaci ističu da dotrajali komadi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje i bezbednost u kuhinji.

Tiha opasnost u kuhinji

Ako vaš omiljeni tiganj ima vidljive ogrebotine, bacanje je, prema mišljenju stručnjaka, najbolja odluka. Trejsi Brigmen, profesorka na Univerzitet Džordžija, upozorava da izgrebano posuđe ne bi trebalo koristiti.

"Izgrebano posuđe treba baciti iz više razloga. Iako se danas koriste drugačiji materijali nego ranije, njihovi dugoročni zdravstveni efekti još uvek nisu u potpunosti istraženi. Kada ne znamo tačan uticaj, nije pametno rizikovati", ističe ona.

Ljuštenje premaza i bakterije u ogrebotinama

Kada se nelepljivi premaz ošteti, postoji velika verovatnoća da će se ljuštiti i završiti u hrani. Na to upozorava Džejson Riz, stručnjak za bolesti izazvane hranom.

"Drugi veliki problem kod izgrebanog posuđa jeste to što se u tim sitnim pukotinama zadržavaju bakterije, koje je kasnije teško ukloniti pranjem", objašnjava Riz. Posebno zabrinjavaju stariji tiganji napravljeni od aluminijuma ili sa teflonskim premazom.

Foto: Shutterstock

Iskrivljene šerpe i tiganji 

Posuđe koje je izgubilo svoj prvobitni oblik ne predstavlja samo estetski problem. Deformisani tiganji i šerpe mogu biti nestabilni na ringli i lako se prevrnuti.

"Takvo posuđe može izazvati prosipanje vrele hrane, opekotine, pa čak i klizanje i pad", upozorava Brigmenova. Zbog toga stručnjaci savetuju da se svaka šerpa ili tiganj koji više nije ravan - bez razmišljanja izbaci.

Rizik od trovanja hranom

Ako dno posude nije ravno, toplota se ne raspoređuje pravilno. To može dovesti do toga da hrana zagori na jednom mestu, dok na drugom ostane nedovoljno kuvana.

"Takva situacija povećava rizik od bolesti izazvanih hranom, naročito kada je reč o mesu", naglašava Riz.

Duplikati koji samo prave nered

Foto: Pixabay

Imate nekoliko gotovo istih šerpi i tiganja koje retko ili nikada ne koristite? Stručnjaci kažu da je to znak da je vreme za raščišćavanje.

"Zapitajte se zašto čuvate duplikate. Da li su to stari i nestabilni komadi koje držite ‘za svaki slučaj’? Većina ljudi zadržava stvari misleći da će im nekada zatrebati, a zapravo ih nikad ne koristi", kaže Brigmenova.

Ako je duplirano posuđe staro ili u lošem stanju, najbolje je da se od njega oprostite.

Bakin tiganj i second-hand posuđe - da ili ne?

Iako stari tiganj može imati veliku sentimentalnu vrednost, stručnjaci savetuju oprez. Sve što je staro i ima nelepljivi premaz, čak i ako nema vidljive ogrebotine, trebalo bi zameniti novim.

Isto važi i za posuđe iz second-hand prodavnica, bez obzira na cenu ili izgled, sigurnije je ulagati u novo posuđe nego rizikovati zdravlje.

Posuđe je deo svakodnevnog života, ali kada postane izvor potencijalne opasnosti, nema razloga da ostaje u kuhinji. Izgrebano, iskrivljeno ili previše staro posuđe bolje je zameniti na vreme, jer zdravlje uvek treba da ima prednost nad navikom i nostalgijom.

(Ona.rs)