Operite kosu na najprirodniji način: Žene su nekada koristile sastojak koji i danas imamo
Nekada nije bilo ovoliko kozmetičkih proizvoda za pranje kose, pa se lepši pol snalazio na razne načine
Danas imamo širok dijapazon šampona, regeneratora, losiona i slično.
Mnoge dame koriste možda i previše vremena u svom negovanju, pažljivo biraju koje preparate uzimaju i dobro znaju koji sastojci im odgovaraju, a koji ne.
Da li ste se nekad pitali kako su se negovale vladarke u prošlim vekovima, kada nije bilo zastupljeno ovoliko kozmetičkih preparata?
I one su morale da koriste šampone i sapune, ali na prirodnoj bazi, neretko su ih i same spremale.
Kako su prale kosu?
Pa tako što su koristite kišu ili destilovanu vodu, koje su idealno sredstvo za čišćenje kose. Na selu se lako može nabaviti kišnica, dok je u gradu to malo teže, piše "sewhistorically.com".
Pre pranja vladarke ali i ostale žene su koristile do 10 kapi bademovog ulja koje su trljale po celom korenu kose. Interesantno je da mnoge dame baš ovo ulje koriste i danas za negu svoje kose.
Jako su vodile računa o danu u kom će prati kosu. Ako je kišovit, vlažan ili maglovit, logično je da je kosi potrebno dvostruko više vremena da se osuši, pa su zato birale sunčane i toplije dane.
Kada je operu, onda je iscede što više mogu, protresu je i staromodnom lepezom od palminog lista je snažno "suše" umesto fena. Neretko se dešavalo da ugreju peškire, pa da je osuše i trljajući kosu između njih.
Najčešće su kosu prale prirodnim šamponom od mekinja, koji se nalazi u nastavku, a prenosimo ga sa portala"Sewhistorically.com".
Sastojci:
- 1 velika šaka pšeničnih mekinja
- 1 litar meke vode
- malo belog sapuna
- 1 žumance
Priprema:
Mekinje kuvajte oko pola sata. Procedite ih i ostavite da se ohladi dok ne bude mlake.
Komad belog sapuna "provucite" kroz tople mekinje, čisto da se malo istopi i pomeša sa mekinjama. Dobro promešajte, a potom umočite komad peškira, zahvatite malo mekinja i temeljno nanesite u kosu. Isperite toplom vodom.
Razdvojte kosu tako što ćete napraviti razdeljak. Žumance umutite i prstima ga dobro utrljajte u teme i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Vodom u kojoj su se kuvale mekinje isperite kosu.
(Ona.rs)