Rešavamo dilemu: Kakav "make up" je prikladan za venčanja, objašnjava Nena Ilić

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imperativ je da šminka bude postojana, a u tome glavnu ulogu igra puder

Foto-kolaž: Ivana Savić, Shutterstock

Sezona venčanja i proslava je počela, a sa njom i dileme šta obući ali i kako se našminkati ako ste među zvanicama. Možda bi buntovnica u vama posegla za šljokicama, jarkim nijansama senki i rumenila, ali nepisana pravila kažu da ovakve prilike zahtevaju diskretnije nijanse uz umerenost. Da li se sa tim slažu i šminkeri pitali smo Nenu Ilić, jednu od najpoznatijih domaćih make up artist-a.

- Koliku pažnju poklanjam šminkanju mlade, toliku posvećujem kumama, mamama i ostalim gosćama jer i one treba da zablistaju! Odluka kakav je make up odgovarajući zavisi od odevne kombinacije, ali i senzibiliteta osobe koju šminkam jer mi često dolaze i one koje se uopšte ne šminkaju ili ne vole previše proizvoda na svom licu. Ono sto je najbitnije jeste da šminka bude postojana kako bi izdržala ceo dan.

Nena Ilić; Foto: Ivana Savić

Sa mekim, „nude“ tonovima se izgleda ne može pogrešiti. Ovaj make up podrazumeva neutralne senke za oči, ruževe i sjajeve u nijansama nalik prirodnoj boji usana, blagim rumenilima u nežnim tonovima i veštom senčenju. Lice će izgledati sveže i negovano, a takva šminka dobro će se uklapati sa bilo kojom odevnom kombinacijom.

Kako Nena napominje, najvažniji korak jeste nanošenje pudera:

- Da bi ten izgledao savršeno, najbitnije je da se puder dozira i nanosi sloj po sloj, a sve u zavisnosti od tipa kože. Važna je i priprema za šminkanje: suva koža lica će zahtevati bogatu hidratantnu kremu, dok će se na masnu stavljati određeni prajmeri koji će sprečiti da se lice sija. Moj savet je i da izaberete vodootpornu maskaru, krejon i dugotrajni ajlajner, kao i bazu koja će pomoći da senka dugo stoji na kapcima.

Elegantna tašnica koju budete poneli možda neće biti velika, ali će u nju morati da stane par proizvoda koji će vam pomoći da šminku ceo dan držite „pod kontrolom“.

- Ako imate kožu sklonu prosijavanju, neophodno je da sa sobom poneste puder u kamenu koji sadrži sunđer radi lakšeg nanošenja. Ako je u pitanju koža koja ne prosijava, onda su dovoljne i takozvane blot maramice. Karmin ili sjaj su obavezni jer će, zbog hrane i pića, zahtevati češće nanonošenje - savetuje Nena Ilić.

(Ona.rs)