Nekada su roze boju nosili dečaci, a plavu devojčice: Muževnost i ženstvenost na zanimljiv način su povezani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Davno su deca zbog praktičnosti nosila belu boju, a onda se boja usko vezala za rod

Foto: Shutterstock

Da je "roze" za devojčice, a "plavo" za dečake, odmalena nasuče. I ne samo da je to "nepisano pravilo", već se zaista svuda može primetiti: od haljina i košulja, do igračaka za decu u znak "raspoznavanja".

No, ovo nije bilo uvek tako.

Nekada odeća, a tek boja, nikako nisu bile u vezi sa polom, jer su deca mnogo ranije uglavnom nosila belu odeću. Haljine su nekako bile neutralne, pa se mogu videti i na dečacima i odraslim muškarcima, dok je bela i tada bila predstavnik nečeg nevinog i čistog. Ipak, tada se bela odeća oblačila deci iz praktičnijeg razloga - jer je za održavanje korišćen izbeljivač.

Kako je izvestila "The List" i kako je otkrila Paoleti u svojoj knjizi, koncept povezivanja pojedinačnih boja s polovima zapravo nije počeo da se dešava sve do sredine 19. veka.

U tom trenutku, svetle nijanse i pastelne boje počele su češće da se viđaju kod dece i povezivale su se sa bebama. Decenijama kasnije, pojedinačne boje roze i plave počele su da se povezuju sa jednim od polova, ali ne na način na koji bismo očekivali. Zapravo, plavu je obično nosila devojčica, dok je roze bila preferirana nijansa za dečake.

Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

Teorije koje objašnjavaju ovo varirale su tokom godina, ali se uopšteno veruje da je plava bila povezana s Devicom Marijom, pa su stoga imale više ženstvenih konotacija, dok je roze povezana s crvenom bojom, koja je smatrana snažnom i muževnom bojom.

Ove ideje je potvrdio pisac i stručnjak za boje Gavin Evans tokom intervjua za "Business Insider", prenosi "VintageNews".

Evans je otkrio da je krajem 19. i početkom 20. veka bilo uobičajeno da majke budu obaveštene da bi dečaci trebalo da budu obučeni u muževnu boju kao što je roze kako bi kasnije u životu postali muževnije ličnosti, dok bi devojčice trebalo oblačiti u nešto ženstvenije kao što je plava.

Čudno je, međutim, da je nakon Drugog svetskog rata situacija preokrenuta i roze je odjednom počela da se reklamira i prodaje kao savršena boja za žene, dok je plava odjednom postala muževna i muška. Vremenom, jaz između ovih boja samo se povećavao, a razdvajanje između roze i plave počelo je da se širi i na igračke, dodatke, krevece, kolica i još mnogo toga.

Mode i trendovi mogu se promeniti u trenu, a fascinantna, ali čudna priča o roze i plavoj boji jasno je savršen primer kako ove ideje mogu brzo doći i otići.

(Ona.rs)