"Petominutna operacija" nosa hit za buduće mlade: Filerima se srede za svadbu, a to može ima opasne posledice

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je nehirurška rinoplastika?

Foto: Shutterstock

Dok su se šminkerke poslednjih nekoliko godina svojski trudile da nam objasne zašto šminka za mladu košta više od obične, u međuvremenu se rodio novi trend, koji takođe ide u ekstrem.

Reč je o "petominutnim operacijama nosa", kako piše "Mirror".

Dok ovi postupci oblikovanja nosa traju samo nekoliko minuta, lekari koji se bave estetskom medicinom kažu da njihov dramatičan učinak može trajati i do dve godine. I sve je više nevesta koje pre velikog dana odlaze u kozmetičke klinike i "dorađuju se" ne bi li bile lepe na venčanju.

Zašto je baš taj dan prekretnica za donošenje ovakve odluke i kako sve to deluje, saznali smo nigde drugde nego na "TikToku".

Nardžis Al-Saedi jedna je od doktorki koje dele iskustva nevesta koje su prošle ovaj postupak. I na "TikToku" je ovekovečena jedna takva procedura gde buduća mlada dobija injekcije u nos.

Nehirurško preoblikovanje nosa, takođe poznato kao "fileri za nos", ili nehirurška rinoplastika se postiže pomoću dermalnog filera. Dermalni filer je gel koji se, kada se ubrizga u nos, može upotrebiti za preoblikovanje, definisanje, skrivanje neravnina i ispravljanje nosa. Nehirurški zahvat na nosu može dati trenutne rezultate, bez zastoja i relativno je bezbolan jer se koristi anestetska krema. Rezultati traju oko 12 meseci.

Tako da svaka mlada koja ne želi da celoga života gleda u fotografije svog neželjenog profila, može očas posla da reši problem.

Ipak, postoji rizik od mogućih komplikacija. Nepravilno ubrizgavanje može izazvati oticanje, modrice, pa čak i nekrozu kože oko mesta ubrizgavanja, što se dalje odnosi na odumiranje tkiva.

Zapanjujuće, izveštaji sugerišu da su neke klijentkinje čak i oslepele nakon neuspelih zahvata.

- Čuo sam statistiku prošle nedelje, u ISAPS Colombia procenjuje se da jedna osoba dnevno oslepi negde u svetu zbog nehirurške rinoplastike. Slepoća nakon nehirurške operacije nosa može nastupiti ako se filer nenamerno ubrizga u krvnu žilu koja opskrbljuje oko - očnu arteriju ili njene ogranke. To može ometati protok krvi u mrežnjaču, što dovodi do nedostatka kiseonika i trajnog gubitka vida. To može dovesti do slepoće nakon nehirurškog zahvata nosa. To je retka, ali razorna komplikacija koja naglašava važnost da zahvate izvode iskusni i obučeni medicinski stručnjaci koji su svesni anatomije i mogućih rizika - kaže dr Navil Kevil i dodaje:

- Važno je za one koji razmišljaju o nehirurškom operaciji nosa da shvate da je ovo privremeno rešenje za poboljšanje izgleda. Ako žele dugotrajnije ili trajne rezultate, možda će morati da razmotre hirurške opcije kao što je tradicionalna rinoplastika, koja uključuje preoblikovanje same strukture nosa umesto upotrebe privremenih punila - zaključuje.

(Ona.rs)