Predsednica Meksika izabrala ovu haljinu za svoju inauguraciju s razlogom: Nosi snažnu poruku napaćenom narodu

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vez je delo zanatske umetnice Klaudije Vaskez Akino

Foto: Luis Barron / Zuma Press / Profimedia

Klaudija Šejnbaum Pardo ušla je u istoriju u utorak kada je preuzela vođstvo rastuće nacije koja trpi kršenja ljudskih prava i ekonomske poteškoće.

Nova predsednica Meksika, Klaudija Šejnbaum, koja je stupila na dužnost u utorak, otkrila je zvanični amblem svoje administracije: sliku mlade žene sa domorodačkim karakteristikama i odeće starosedelaca, sa zastavom Meksika.

"Mlada Meksikanka biće amblem meksičke vlade", napisala je Šejnbaum u ponedeljak u postu na svojim kanalima na društvenim mrežama.

A kada je estetika nove predsednice u pitanju, ona je takođe u skladu sa istorijom i tradicijom Meksika.

Moderna haljina oplemenjena referencama na Meksiko bila je njen izbor za inauguraciju - pažljivo je izabrana i nosila je snažnu poruku.

Klaudija se opredelila za belu haljinu A kroja midi dužine sa dugačkim rukavima i klasičnim okruglim izrezom, ali je kreacija bila ukrašena veoma lepim, živopisnim rukavima.ć

Vez je delo zanatske umetnice Klaudije Vaskez Akino.

Komad je rađen tehnikom ručnog heklanja na pamučnoj tkanini boje slonovače sa elastanom (visoko elastično sintetičko tekstilno vlakno), kako je opisano od strane majstora. Haljina ima dugu polukružnu suknju ispod kolena, duge rukave, pun struk i okrugli izrez. "Vez je na suknji i na manžetnama, sa više od 100 cvetova", opisuje Klaudija.

"Tražili su od mene da ukrasim haljinu, dali su mi smernice da se odlučim za vez i za dizajn cveća, ali nisam znala da će to biti za nju", rekla je ona za "El Pais".

Bela boja haljine imala je višestruko značenje, jer se smatra simbolom čistoće u prošlosti, mira u sadašnjosti i nade u budućnost.

Klaudija je izdanje zaokružila salonkama u boji kože sa debljim potpeticama i diskretnim bisernim minđušama, a kosu je pdigla u elegantnu, nisku punđu.

Ko je nova predsednica Meksika

Prvi put u istoriji ova država će imati predsednicu.

Ona je rođena 1962. godine u porodici jevrejskog porekla i dok je bila dete, pratila je roditelje u oblasti nauke. Njena majka je biolog i emeritus na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, dok joj je otac hemijski inženjer. Ima stariju sestru. Njeni baba i deda po ocu su emigrirali iz Litvanije u Meksiko, dok su baba i deda po majčinoj strani pobegli iz Plovdiva, u Bugarskoj da bi izbegli Holokaust. Prezime njenog oca je Šejnbaum Joselevic.

Njena tranzicija u politici došla je pod okriljem Lopeza Obradora. U jednom snimku tokom kampanje, Šejnbaum je objasnila da su ona i Obrador često učestvovali u istim protestima i aktivističkom radu, ali tek 2000. godine, nedelju dana nakon što je izabran za gradonačelnika Meksiko Sitija, ona mu je zvanično predstavljena tokom sastanka u njenoj kući. Posle toga, Obrador je pozvao Šejnbauma sa predlogom da bude njegov sekretar za životnu sredinu, što je ona prihvatila. Od tada je bila deo njegovog tima, vodila mu kampanju istovremeno stvarajući sebi "političku podlogu".

Godine 2018. godine postala je prva na mestu gradonačelnika nekog grada - bila je gradonačelnica Meksiko Sitija, ali je prošle godine podnela ostavku kako bi se posvetila kampanji za predsednika. Ujedno je bila i prva jevrejska gradonačelnica, ali sada i predsednica.

(Ona.rs/El Pais)