Ruzmarinovo ili maslinovo ulje za kosu: Koje od njih treba da koristitie da bi vam kosa brže porasla?

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Večita dilema ali i problem kod devojaka koje bvole da neguju dugu kosu

Foto: Shutterstock

Sve je više preparata za kosu koji nam se nude i koji su nam dostupni, a isto tako sve više zaboravljamo da se okrenemo nekim tradicionalnim načinima održavanja lepote kose. Koji god tip kose da imate, razna ulja dolaze u opticaj za pothranjivanje vlasi čineći je još lepšom.

Poslednjim nekoliko godina se ruzmarinovo ulje našlo u samom vrhu preporuke, ali i maslinovo ulje. Kako da znate, od ova dva pomenuta, koje je pogodno za vas ako želite da vam kosa poraste?

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina ima antiinflamatorna, antioksidativna, antitumogenična, antimikrobna i antinociceptivna svojstva koja podstiču značajan rast kose i sprečavaju njeno lomljenje. Ulje ruzmarina takođe smanjuje iritaciju vlasišta, opraštajući se od problema peruti, povećava protok krvi u koži glave i poboljšava cirkulaciju kako bi se održao rast kose sprečavajući opadanje. Međutim, ulje ruzmarina uvek treba koristiti preko noći sa velikom dozom strpljenja pre nego što primetite bilo kakvu osetnu promenu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato oleinskom kiselinom i omega-9 masnim kiselinama. Takođe je bogato lipidima i antioksidansima koji neguju pramenove kose. Lako prodire u njih stvarajući zaštitni sloj oko površine pramenova od UV zraka, zagađenja ili bilo kojih drugih slobodnih radikala. Ovo ulje može da smanji otok u korenima i vlasištu, jer kada oni povremeno nabubre, postaju izuzetno krhki što dovodi do gubitka kose. Maslinovo ulje štiti kosu od oštećenja, gubitka i sušenja, ali nije idealan izbor za rast kose, piše "Times of India".

Finalna reč

Ako želite da vam kosa brže raste, onda je najbolje da se odlučite za ruzmarinovo ulje. Ono će osim bržeg rasta, ojačati pramenove vaše kose, kontrolisati perut i poboljšati sjaj.

S druge strane, maslinovo ulje hrani i jača kosu, održava vlagu vlasišta i smanjuje kovrdžanje pramenova kose, ali nema ulogu u stimulisanju rasta kose.

Oba se mogu koristiti direktno na koži glave.

(Ona.rs)