"Najsrećniji nesrećnik" nadigrao je smrt 7 puta: Hrvat je ostavio svet u čudu

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Njime su smrt i život žonglirali, a kasnije je dobio i veliku nagradu

Svi smo se susreli sa situacijama koje opisujemo kao "sreću u nesreći", ali jedan čovek iz komšiluka naše zemlje zaista je živeo život sa previše takvih dešavanja.

Njega poznaju kao najsrećnijeg nesrećnika ili obrnuto, a za života osvajao je naslovnice širom sveta.

Naime, Frano Selak je rođen u Dubrovniku 1929. godine i radio je kao profesor muzike. Ipak, u jednom momentu, Franov život se sasvim okrenuo.

7 puta se sa smrtonosnim situacijama susreo i neobjašnjivo pobedio 

Navodna iskustva bliskog susreta sa smrću počela su u januaru 1962. godine, kada se vozio vozom kroz hladan, kišni kanjon. Voz je izleteo sa šina i uleteo pravo u ledenu reku.

Tada se 17 putnika udavilo, neki su umrli od hipotermije, a Frano je bezbedno otplivao na površinu, sa manjom povredom ruke.

Iskustvo koje niko ne bi poželeo. Ipak, ovaj traumatični događaj je tek prvi u nizu. Već sledeće godine, tokom svoje prve i jedine vožnje avionom, dogodila se ogromna nezgoda. Avion je počeo da se ruši, nakon što su odvaljena vrata aviona, kroz koja je odletelo 20 ljudi, među kojima je i Frano bio.

Osim njega, niko nije preživeo, a on je imao neobjašnjivu sreću da sleti na ogroman plast sena i izađe sa manjim ogrebotinama.

Tri godine nakon toga, 1966. godine, autobus u kom se vozio skliznuo je sa puta u reku, pri čemu su se četiri putnika udavila. Frano je ponovo doplivao do obale sa samo nekoliko posekotina i modrica.

Sledeći izazov je došao na red 1970. godine, kada se usred vožnje Franu zapalio automobil. Frano je iskočio iz automobila samo par momenata pre nego što je rezervoar eksplodirao.

Tri godine kasnije, u drugom incidentu u vožnji, motor automobila je poliven vrelim uljem, zbog neispravne pumpe za gorivo. Ponovo, automobil je u toku vožnje počeo da gori, a plamen je uspeo da dopre i do Frana i zapali mu kosu. Ponovo je izleteo u pravom trenutku, a osim kose, ništa mu nije falilo.

Neumorne nezgodne napadaju ga stalno, ponovo je bio u centru pažnje kada ga je 1995. udario autobus, a 1996. godine umalo ga je dokrajčio frontalni sudar sa kamionom. Vozio je na planini, a sudar po uskim putevima je izbegao tako što je skrenuo u ogradu. Ograda je popustila i počeo je da pada. Još jednom, izvukao se u poslednjem momentu, ostavši na drvetu da gleda kako mu automobil pada.

"Nagrada" - novčana, ali i ljubavna 

I, znak da je možda to bio poslednji "level", bio je taj da je dva dana nakon svog 73. rođendana osvojio 900.000 evra na lutriji. U vreme svoje pobede, takođe se oženio peti put.

Dok je za svoj dobitak kupio dve kuće i čamac, 2010. odlučio je da veći deo preostalog novca pokloni rođacima i prijateljima, nakon što je odlučio da živi štedljivim načinom života.

Frano je umro u 87. godini. Da li je on zaobilazio smrt ili je smrt zaobilazila njega - to nije sigurno, ali definitivno je čovek koji će ostati upamćen.

(Ona.rs)