Inspirativni citati Vladete Jerotića: Ovako izgleda kada se duša preplete sa rečima

Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu srpske intelektualne baštine leži nezaboravan trag čoveka čije su reči dotakle dubine duše i prosvetlile staze mnogih

Printskrin: Youtube/TVKopernikus

Vladeta Jerotić neprestano je ohrabrivao ljude da pronađu sebe i smisao u "vrtlogu" koji se naziva životom.

Bio je istaknuti srpski psihijatar, teolog, profesor, i duhovni pisac. Rođen je 1924. godine u Beogradu, a tokom svog života ostavio je dubok i trajan trag u srpskoj kulturi i intelektualnoj zajednici.

Njegova dela, koja obuhvataju područja psihijatrije, teologije i duhovnosti, poznata su po svojoj dubini, razumevanju ljudske psihe i duhovnosti. Bio poznat po svojim mudrim mislima i inspirativnim rečima koje su doticale srca mnogih i pružala im smernice za život, kako su to činili i najpoznatiji filozofi i intelektualci. Njegovo nasleđe i danas živi kroz njegove knjige, predavanja i uticaj na generacije koje su ga sledile.

Preminuo je 2018. godine, i dok vreme prolazi nakon njegove smrti, sećanje na njegove reči i dela ostaju jasno urezana.

Za vas smo izdvojili sedam jakih citata Vladete Jerotića, koje vas mogu inspirisati i voditi:

1. "Mudar je onaj koji iz ruku sudbine ne traži više od onoga što mu ona može pružiti."

2. "Ne znam da li je ijedan čovek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili na drugi način, koliko smo i sa kakvom snagom u detinjstvu bili voljeni, toliko i mi volimo druge."

3. "Prirodnoj težnji prema ljubavi potrebni su povoljni uslovi za razvoj. Jer voleti drugog čoveka znači i razumeti ga, a svakako i – opraštati mu. Nije, doduše lako voleti čoveka onakvog kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već i da ga zavolimo upravo onakvog kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude."

4. "Duhovnost nije kao žvakaća guma koja ostaje godinama u ustima, već je najlepša poslastica koja se mora progutati da bi iznutra delovala."

5. "Neki drevni mudrac je rekao: Kad nešto želiš u životu, najpre moraš razmisliti hladnim razumom, zatim toplim srcem prihvatiti, a potom čistim rukama izvršiti."

6. "Čovek je velik kad ume da se raduje tuđem uspehu."

7. "Najveće bogatstvo nije ono što imamo, već ono što smo spremni da damo."

(Ona.rs)