Seleni Gomez nikada nije bio problem da govori o svom mentalnom zdravlju: Danas je po mnogo čemu uzor ženama

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ne trudi se da na svakom video-snimku izgleda savršeno i glamurozno, već nas podseća da je u redu snimiti selfi i sa bubuljicom na licu

Foto: Tanjug/AP

Selena Gomez je rođena 22. jula 1992. godine od oca meksikanskog porekla i majke italijanskih korena.

Mala Selena je odrastala gledajući kako se njena majka priprema za nastupe. Sa sedam godina dobila je ulogu u "Barney and Friends" i kasnije u "Spy Kids 3-D; Game Over". Njen talenat je otkrio "Disney Channel" kroz potragu za talentima širom zemlje. Bila je gostujuća zvezda u serijama "The Suite Life of Zack and Cody" i "Hannah Montana". Blagoslovena potencijalom, Selena je dobila priliku da glumi glavnu ulogu u seriji kao jedno od troje dece čarobnjaka u "Čarobnjacima sa Vejverli Plejsa".

Njena karijera u Dizniju dobila je podsticaj u vreme kada je popularnost stekla njena koleginica i drugarica, tinejdžerka Demi Lovato. Zajedno, najbolje prijateljice su glumile u TV filmu pod nazivom "Program zaštite princeze". Zbog uspeha njene TV serije, Dizni je naručio produkciju "Čarobnjaci iz Vejverli Plejsa: Film". Tada Selena počinje svoju karijeru i na filmu.

Uspon karijere Diznijeve miljenice

Od tada, Selena koja je uživala u tituli Diznijeve miljenice postaje i pevačica. Snimila je album za Diznimaniju i muziku za "Another Cinderella Story". "Hollywood Records" joj je potom uručio ugovor o snimanju 2008. godine.

Selena je takođe poznata po svojim filantropskim radovima, kao što je titula ambasadorke UNICEF-a. Uložila je brojne napore da obezbedi čistu vodu za Ganu i podstakla je decu da budu ekološki osvešćena kroz projekat "Diznijevi prijatelji za promene".

Selena je sa fanovima delila sve, pa i novosti o svojoj borbi sa lupusom. Ona je u septembru 2017. objavila putem "Instagrama" da je bila podvrgnuta transplantaciji bubrega, koji je dobila od svoje prijateljice glumice Fransije Raise.

Kasnije, u novembru te godine, Selena je proglašena za ženu godine na "Bilbordu" jer je često inspirisala mlade žene širom sveta da budu autentične i da se ne plaše da dignu glas. Pridružila se slavnoj grupi prethodnih dobitnica nagrade za ženu godine, uključujući Ledi Gagu, Tejlor Svift i Kejti Peri.

To se nastavilo i kasnije, tačnije Selenina advokatura za žene širila se sve više i počela da se tiče i generalnog stanovišta gledanja na lepotu žene, prezentaciju žena na društvenim mrežama i lažnim idealima lepote.

Ideali lepote kojima nije naklonjena

Neki bi rekli da društvene mreže pritiskaju ljude da konstantno teže nedostižnim idealima lepote, ali zapravo smo počeli da to radimo jedni drugima neposredno, upravo pod uticajem masovnih medija i onoga što oni plasiraju. Niste sami ako se osećate nesigurno kada gledate besprekorne fotografije i filtrirane fotografije na društvenim mrežama. 

Čak se i poznate ličnosti, prema rečima glumice i pevačice Selene Gomez, bore sa emocijama i osećajem da se ne uklapaju u nemoguća očekivanja, a često im se desi da im na ulici neko dobacuje, jer smatra da poznate ličnosti moraju biti savršene - onakve kakve su bile kada smo ih prvi put ugledali na malim ekranima.

Svesna svega toga, Selena je od tada govorila sve češće o svojoj borbi sa lupusom i transplantacijom bubrega, koji su uticali na njeno zdravlje, mentalno zdravlje i težinu.

U intervjuu sa Rakel Stivens iz 2019. za njen video-podkast, Gomez je napomenula da je lupus tokom godina uticao na njenu težinu.

- Imam lupus i imam probleme sa bubrezima i visokim krvnim pritiskom, tako da imam mnogo zdravstvenih problema. Moja težina varira, zavisi od toga šta mi se dešava u životu.

Posle godina borbe, Selena je odlučila da se skloni sa mreža 2017. godine. Godine 2019, tokom intervjua na Kanskom filmskom festivalu, Selena je govorila o tome koliko su društvene mreže opasne i koliko mogu biti zastrašujuće.

- Srećnija sam, prisutnija sam, više se povezujem sa ljudima", rekla je tada i za "Dobro jutro Ameriko" govorila o tome kako joj je udaljavanje od interneta promenilo život.

Selena moli svoje fanove da budu iskreni i veoma pažljivi u pogledu onoga na šta usmeravaju pažnju u svom životu. Ona propagira da se sklone i da ne obraćaju pažnju na lažne, nerealne standarde lepote. Ona podseća svoje fanove da je "biti ranjiv snaga, a ne slabost".

Gomez je rekla da je izbegavanje društvenih medija deo njene posvećenosti jačanju njenog mentalnog zdravlja.

- Ne mogu da verujem da sam mentalno tu gde jesam, samo zato što sam preduzela neophodne korake kako bih se udaljila od toga - rekla je ona.

I zato danas ona postavlja fotografije i video-zapise u kojima pokazuje kako se sprema za izlazak, u kojima koristi svoju liniju šminke i možemo je doživeti kao bilo koju drugu devojku koja deli obične i interesantne delove života sa svojim pratiocima. Ne trudi se da na svakom video-snimku izgleda savršeno i glamurozno, već nas podseća da je u redu snimiti selfi i sa bubuljicom na licu.

Advokatura za mentalno zdravlje

Takođe, u želji da se na pravi način razgovara o ozbiljnim problemima i kako bi napravila siguran prostor za sve koji se bole sa mentalnim zdravljem, Selena je pokrenula platformu "Wondermind" u aprilu prošle godine.

Kada je Gomez otkrila da ima bipolarni poremećaj 2020. godine, rekla je kako je postavljanje dijagnoze njoj pomoglo da uspostavi odnos sama sa sobom i da joj je bilo značajno da ima sve te informacije. Naglasila je da je briga o mentalnom zdravlju veoma važna, posebno u vreme pandemije. Toliko ljudi se bori i nosi sa toliko mnogo emocija, ali i sa prazninom u sebi. Jako je važno raditi na mentalnom zdravlju, isto kao i na fizičkom.

- Svaka osoba ima svoj put mentalnog zdravlja. Ako ga ignorišemo, ulepšamo ga ili ga sakrijemo od sveta, to ne menja da je veoma, veoma stvaran - rekla je Selena Gomez.

Na platformi je planirano da nedeljno izlaze podkast sa raznim gostima, uključujući terapeute i poznate ličnosti koje se zalažu za mentalno zdravlje. Sve to uključuje i intervjui sa poznatim ličnostima, koje odgovaraju na pitanja koja im do sada nisu bila postavljena, a usko se tiču mentalnog zdravlja.

(Ona.rs)