Gala je bila Dalijeva muza, njihova ljubav se smatra vanvremenskom: Okončala je život u zamku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Romansa Ruskinje i Španca i danas se prepričava kao jedna od estravagantnijih

Foto: STF / AFP / Profimedia

Gala Dali bila je supruga slikara Salvadora Dalija i njegova velika muza.

Ona je rođena kao Elena Ivanovna Diakonova u Kazanju, u porodici intelektualaca. Imala je dva starija brata i mlađu sestru, piše "salvador-dali.org".

Rano ostaje bez oca, pa joj se majka preudala za jednog advokata uz čiju je pomoć stekla dobro obrazovanje. Iako nije preterano volela decu, ona je završila školu za učiteljicu i počinje da se bavi tim poslom.

Godine 1912. poslata je u sanatorijum blizu Davosa u Švajcarskoj za lečenje tuberkuloze. Upoznala je Pola Eluara i zaljubila se u njega. Oboje su imali sedamnaest godina, a posle četiri godine, otputovala je iz Rusije u Pariz da bi se ponovo ujedinila sa njim i potom se godinu dana kasnije venčali. Imali su ćerku Sesil, a interesantno je da je ona mrzela majčinstvo, pa je maltretirala i ignorisala svoje dete, kako se tvrdi.

Sa Eluarom, Gala se uključila u nadrealistički pokret. Bila je inspiracija za mnoge umetnike, pa su početkom avgusta 1929. njih dvoje posetili Salvadora Dalija u nastajanju. Brzo se razvila afera između Gale i Dalija, koji je bio oko 10 godina mlađi od nje. Zbog toga je usledio njihov razvod, ali i pored toga bivši supružnici su bili bliski.

Godine 1948. njih dvoje su se vratili iz Sjedinjenih Američkih Država posle osam godina izgnanstva i tek tada je njegov otac prihvatio brak sa razvedenom Ruskinjom.

Salvador Dali i Gala su otpočeli zajednički život, pa su rešili i da stanu na ludi kamen. Pre svega na građanskoj ceremoniji, a potom i u crkvi 16 godina kasnije. Zbog njegove navodne fobije od ženskih genitalija, za Dalija se govorilo da je bio nevin. Otprilike u to vreme, Gali su otkriveni fibroidi materice, zbog čega je podvrgnuta histerektomiji, odnosno odstranjena joj je materica. I pored svega, bila je Dalijeva muza i pojavljivala se u mnogim njegovim delima. Njeni portreti koje je slikao Dali pokazuju njegovu veliku ljubav prema njoj, a neke su možda najljubazniji i najsenzualniji prikazi sredovečne žene u zapadnjačkoj umetnosti.

Početkom 1930-ih, Dali je počeo da potpisuje svoje slike svojim i njenim imenom kao „(i)uglavnom tvojom krvlju, Gala, slikam svoje slike“. Prema većini izveštaja, Gala je imala jak libido i imala je brojne vanbračne veze, čak i sa bivšim mužem. Te veze je Dali ohrabrivao, pošto je praktikovao kandaulizam, odnosno izlagao ju je drugim muškarcima u voajerske svrhe. Imala je naklonost prema mladim umetnicima, a u starosti je često davala skupe poklone onima koji su se družili sa njom. Bila je tajanstvena i veoma intuitivna žena, koja je umela da prepozna umetnički i kreativni talenat.

Tokom života joj je Dali kupio zamak Pubol u Đironi, gde je provodila vreme svakog leta, a dogovorili su se da ga on ne posećuje bez prethodnog pismenog odobrenja od nje.

Gala je umrla u 87. godini u Kataloniji u Španiji 1982. godine kako se pretpostavlja od posledica gripa posle čega je počela da pokazuje znake demencije. Sahranjena je baš u tom zamku koji joj je Dali kupio, a grob joj se nalazi u kripti sa šablonom u stilu šahovske table.

Danas je to muzej koji je otvoren za posetioce.

(Ona.rs)