"Devojka sa gvozdenom maskom", velika tuga slavnog političara: Tužan život, 15 pokušaja suicida i teška bolest

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Lorens je retko mogla da se vidi u javnosti tokom 12 godina koliko je njen otac Žak Širak bio predsednik Francuske

Foto: GEORGES BENDRIHEM / AFP / Profimedia

Bivši francuski predsednik Žak Širak je tokom čitavog svog života, do upokojenja 2019. godine, bio pod lupom javnosti, ali život njegove ćerke mnogo je manje poznat.

Njegova mlađa ćerka Klod, bila je poznata po svojoj eleganciji i prisutnosti na mnogim javnim događajima. Kao redovan gost očevih prijema, Kloda je bila smatrana jednim od najomiljenijih članova porodice, a njen uspeh i inteligencija često su bili tema razgovora. Nije bilo sumnje da je njen otac bio izuzetno ponosan na nju.

Međutim, život njene starije sestre Lorens bio je daleko teži.

"Devojka sa gvozdenom maskom"

Lorens je godinama imala probleme sa mentalnim zdravljem, a pokušala je čak 15 puta da se ubije. Jedan francuski novinar nazvao je, prilično okrutno - "Devojka sa gvozdenom maskom".

Lorens Širak, "sakrivena" starija ćerka bivšeg francuskog predsednika, umrla je 2016. godine nakon borbe sa akutnom depresijom i anoreksijom, duge četiri decenije.

Bila je odlična učenica kao devojčica, živela je veći deo svog života u izlolaciji, u jednoj kućici na imanju Širakovog zamka u jugozapadnoj Francuskoj. Žak Širak je jednom opisao njenu bolest kao "najveću tragediju svog života".

Bernadet Širak, majka nesrećne devojke, smatrala je da je ćerka anoreksiju i samoubilački impuls dobila tokom porodičnog odmora na Korzici, kada je imala meningitis. Bernadet je izjavila 2002. godine, pre predsedničkih izbora, da je na Lorens uticalo i često odsustvo njenog oca na početku političke karijere.

- Možda sam mogao više da uradim za Lorens, u psihološkom smislu - priznao je 2007. godine Žak Širak, nakon što je napustio Jelisejsku palatu, novinaru Pjeru Panu.

Foto: Marc Simon / akg-images / Profimedia

15 pokušaja suicida

Lorens je retko mogla da se vidi u javnosti tokom 12 godina koliko je njen otac bio predsednik Francuske. Kada je 1995. Žak Širak dao zakletvu kao predsednik po prvi put, njegova starija ćerka se u Jelisejskoj palati krila iza stuba. Retko može da se vidi i na porodičnim fotografijama, ali je bila uključena u porodični portret za list "Pariz meč" povodom 80. rođendana njenog oca.

Njen otac i majka redovno su je posećivali u bolnici ili u skrovištu u jugozapadnoj Francuskoj.

Prema navodima francuskih medija, pokušala je da se ubije 15 puta. 

Najpoznatiji je bio slučaj iz 1990. kada se bacila sa prozora porodičnog stana dok su njeni roditelji i sestra boravili na Tajlandu. Pretrpela je ozbiljne povrede karlice, noge i lobanje, ali se kasnije oporavila

Ipak, uprkos svojoj bolesti, upisala je medicinu krajem sedamdesetih. Njena majka je krajem 80-ih vodila kampanju za prikupljanje novca za istraživanje anoreksije, koja je bila tad nepoznanica u Francuskoj. Kao prva dama Francuske, iskoristila je svoj uticaj da pomogne u otvaranju prve specijalizovane klinike za anoreksiju.

Foto: GEORGES BENDRIHEM / AFP / Profimedia

Lorens Širak je umrla od posledica srčanog udara u aprilu 2016. Bilo joj je 58 godina.

(Ona.rs)