Ova glumica je Andrićeva žena u "Nobelovcu": Selma je bila jedini izbor Tihomira Stanića za glavnu ulogu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanić joj je kroz razgovor rekao kako već dugo razmišlja kome da dodeli ulogu Milice Babić

Foto: RTS

Selma Alispahić, prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra, ostvarila je glavnu žensku ulogu u seriji "Nobelovac" o Ivi Andriću. Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predeli u kojima je prebivao tokom svog života.

Andrića glumi Tihomir Stanić, a Alispahić je pripala uloga njegove supruge Milice Babić-Andrić.

Stanić joj je kroz razgovor rekao kako već dugo razmišlja kome da dodeli ulogu Milice Babić, dodavši kako je, prema njegovom mišljenju, Selma jedini izbor kada je o ovom liku reč.

- Kada mi je Tihomir Stanić poslao scenario, odmah sam sela i pročitala svih osam epizoda. Priča me držala jer mislim da je pisana dobronamerno, sa željom da se nešto kaže o životu Ive Andrića, bez namere da se sudi, ali i bez namere da se previše ulepšava. Uloga Milice Babić-Andrić je prelepa. Za mene je čitava ta priča bila svojevrsno otkriće. Znala sam nešto o njoj, uglavnom kao o supruzi nobelovca. Odjednom mi je iz senke izvučena žena koja je ostavila vrlo značajne tragove u kulturnoj istoriji ovih prostora, posebno u teatru i na filmu, o kojoj se nije dovoljno govorilo i pisalo. Nadam se da će ova serija ispraviti tu "nepravdu" i probuditi interesovanje za jedan fascinantan život koji je zanimljiva priča sam za sebe - kazala je za Alispahić za "Klix.ba".

Stanić joj je kroz razgovor rekao kako već dugo razmišlja kome da dodeli ulogu Milice Babić, dodavši kako je, prema njegovom mišljenju, Selma jedina opcija koja dolazi u obzir kada je o ovom liku reč.

- Bila sam počašćena činjenicom da je izuzetno upućen u moj rad, vrlo lako smo se razumeli.

Selma o Andrićevoj supruzi nije znala mnogo, najviše zbog činjenice da se o njoj vrlo malo zna. Do kraja života ostala je najviše Andrićeva supruga, žena koja je celi život u njegovoj senci.

O književniku i njegovoj supruzi učila je najviše čitajući knjige koje su joj preporučene i koje je pronalazila sama. Ipak, retko je pronalazila spise koji se bave Milicom.

Selma Alispahić rođena je 1970. godine u Sarajevu. Akademiju scenskih umetnosti završila je u Sarajevu, gde živi i radi, a ujedno je i profesorka je na Akademiji dramskih umetnosti u Tuzli.

Alispahić je prvakinja bosanskohercegovačkog glumišta, a svoj ogromni talent razvila je do visina igrajući godinama čuvenu predstavu "Ay Carmela", koja je obeležila njen dosadašnji angažman u pozorištu ostavljajući neizbrisiv trag u dubinama duše ali i daskama na kojima je ostavila sebe.

(Ona.rs/Klix.ba)