• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovoj kući Ivo Andrić i Milica Babić živeli su rajske dane: Posle smrti voljene nobelovac tu više nije kročio

Vreme čitanja: oko 3 min.

U najlepšem delu Herceg Novog smeštena je jedina kuća koju je sagradio Ivo Andrić

  • 0
Ivo Andric Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević, Ona.rs/Privatna arhiva

Koliko je Herceg Novi ušuškan u Boki kotorskoj, toliko je Kuća nobelovca Ive Andrića ušuškana u "gradu od skalina". Na Toploj, "koja je draga kao neobično žensko ime", kako je pisao Andrić, kao oaza skromnosti, lepote i elegancije, stoji jedina kuća koju je naš jedini nobelovac izgradio. Na mestu privilegovanom, sa božanstvenim pogledom na more, ušuškano u mediteranskom rastinju, ovo zdanje arhitekte i slikara Vojislava Đokića prikazuje sklad i odmerenost, punoću i jasnost, a istovremeno jačinu i savršenstvo, baš kakva je i Andrićeva rečenica.

Ivo Andrić i njegova voljena Milica Babić u ovoj kući su proveli pet godina, od 1963. do 1968. godine. Kuća je građena od novca koji je Andrić dobio uz Nobelovu nagradu, a koliko je važan za njega ovaj čin bio govori i citat koji na kući transparentno stoji:

"Tek kada čovek sazida svoju kuću i stane da je uređuje i vodi, on vidi koliko je kuća, ma i najmanja bila, jača od čoveka pojedinca, i kako ga, s vremenom potpuno prerasta i proguta, i živi umesto njega."

Podneblje u koje su došli zbog Miličing artritisa učinilo ih je stanovncima koji se pamte, a njima donelo mir i inspiraciju koja je uticala na Andrićeve misli kao i kasnija dela, "Znakove pored puta" i "Omer-pašu Latasa". Smeštena u Njegiševoj 79, kuća nije mogla da ne roji misli i o velikom vladici.

"Za vedih dana, sa balkona svoje kuće često sam gledao i razmišljao o crnogorskom vladici. O Boku kotorsku otimali su se Mlečani, Turci, Španci, Rusi, Austrijanci... Kako ne bi o takvu lepotu!"

Kuća Ive Andrića Herceg Novi Foto: Ona.rs / Privatna arhiva

Boka i Novi, sunce i život u ovom rajskom kraju pratili su životne potrebe bračnog para Andrić, piščevu refleksiju, ali i njhovo bosansko poreklo, sa svim zrnima narodne mudrosti koje osole život. Birajući njihovo mesto za život, Andrić je, kaže, na umu imao i izreku:"'U suncu je sedam berićeta, a u kiši samo jedan'".

Fotografije para, lični predmeti, a prvenstveno pogled u kome su uživali, od buđenja, iz soba, preko sedenja na terasi, amfiteatra i dvorišta, donose delić svakodnevice para čija je ljubavna priča postala klasik ljubavi, pojam strpljenja i predanosti.

Bašta i fotografije iz nje čuvaju posvećenosti domaćina botanici - 51 florna vrsta i povrtnjak sa 12 vrsta povrća bili su deo njihovog okruženja. Magnolije, ruže, kamelije, mimoze kao i razne začinske biljke činile su njihov rajski vrt.

Par koji se venčao 1958. godine živeo je u Beogradu, u stanu na Andrićevom vencu, a na moru je hercegnovska Topla bila njihov dom. Tu su ih posećivali Branko Ćopić, Mihailo Lalić, Zuko Džumhur, Branko Lazarević, Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Gun Bergman, Ilja Erenburg, Novljani Vojo Stanić, Bosiljka i Ilija Pušić, Luka Tomanović...

Milica Babić Andrić preminula je 24. marta 1968, u Herceg Novom. Andrić više nije ostao u kući koju je nazivao njihovim rajem. Kako nisu imali naslednika, Ivo je kuću poklonio Miličinoj sestri Danki Zajcev, da bi potpom opština Herceg Novi kuću otkupila. Revitalizovana je u periodu od 2018. do 2020. godine, da bi postala muzej, kroz koji svaki od posetilaca bolje može da razume bar jedan deo zagonetnog Andrića.

Kuća Ive Andrića Herceg Novi Foto: Ona.rs / Privatna arhiva

"Kad sednem ispred kuće, ispred sebe imam pogled koji izgleda kao da ga je odabrala lepotica ljubitelja prirode, a ne igra na sreću. Vidim široki otvor Boke i oštru ivicu celom njegovom dužinom more, kao zategnuto uže tamne safirne boje, od rta Luštica do Punta Oštra, na kome moja mašta zahvaljujući njegovim nevidljivim i tihim igrama i trikovima."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dom i dekor