Neli je bila u autu tokom atentanta Kenedija i hrabrim potezom spasila život svog muža: Džeki to nije mogla

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

"Gledala sam na levu stranu. Često sam razmišljala da bi sve bilo drugačije da sam gledala nadesno"

Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Bivša prva dama Teksasa Neli Konali, ostala je večno upamćena po svojoj gracioznosti i hrabrosti koju je pokazala tokom atentata koji je promenio tok američke istorije.

Javno rezervisana, ali u intimnim krugovima poznata po nepogrešivom osećaju za stil i brzom humoru, Konali se neizbrisivo upisala u američku istoriju 22. novembra 1963., kada je Džon Kenedi ubijen, a njen muž Džon Konali teško ranjen.

Bila je to tragedija koja je promenila zemlju i iskustvo koje je definisalo Nelin život više od četiri decenije.

Neli je ostala poslednji preživeli putnik limuzine "Lincoln", u koju je Harvi Osvald ispalio nekoliko metaka, preminula je 2006. godine.

Ubrzo nakon pucnjave, Neli Konali, svesna istorijskog značaja, počela je da zapisuje svoja sećanja na taj kobni dan.

- Bili smo zaista srećna četvorka tog prelepog jutra. Nadala sam se da će Dalas pružiti Kenedijevima toplu i veoma srdačnu dobrodošlicu. Džeki i ja smo bile obučene u roze. Rekla sam Džonu: "Gospodine predsedniče, ne možete reći da vas Dalas ne voli." Onda sam čula pucnje. Jedan je ustrelio predsednika u grlo.

Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Neli se okrenula baš na vreme, kada je još jedan metak pogodio njenog muža. Povukla ga je u krilo, nagnula se nad njim i zaštitila ga svojim telom. 

Foto: Tanjug/AP

Džeki je kriknula: "Bože šta to rade?! Ubili su mi muža. Džone, Džone, Džone!". Vorenovoj komisiji je rekla da je nesrećnog muža pokušavala da uhvati za kosu. S prednje strane se nije videla rana, ali mu se, zbog metka koji je pogodio potiljak, glava bukvalno raspala.

- Gledala sam na levu stranu. Često sam razmišljala da bi sve bilo drugačije da sam gledala nadesno. Tada bih videla da je pogođen prvim metkom i mogla bih da ga povučem nadole - govorila je svojevremeno Džeki.

- To je bilo tako kratko, tako oštro, tako jako. To sećanje, žute ruže i krv svuda po automobilu... to me prati kroz život - pisala je Neli.

(Ona.rs)