Kriza srednjih godina ili druga mladost: Psiholog objašnjava izazove zrelog doba

Karl Jung, švajcarski psihijatar i osnivač psihoanalitičke psihologije, opisao je u svojoj teoriji krizu srednjih godina konstatujući da se javlja oko 35. godine života, a šta sve ona donosi, za Ona.rs objašnjava psiholog Irena Werner

Foto: Shutterstock

Svaki period našeg života obeležavaju specifičan pogled na svet, način na koji doživljavamo sebe i tumačimo svoje postupke, razumevanje koje imamo prema sebi i drugima, tipični životni događaji, karakteristični načini rešavanja problema i prevazilaženja poteškoća.

Isto važi i za period srednjeg doba, najdužeg životnog ciklusa kroz koji prolazimo. I njega obeležavaju specifični izazovi, promene ili životne prekretnice, nove mogućnosti.

- Karl Jung, švajcarski psihijatar i osnivač psihoanalitičke psihologije, opisao je u svojoj teoriji krizu srednjih godina konstatujući da se ona javlja oko 35. godine života - kaže za Ona.rs psiholog Irena Werner.

Međutim, kako kaže, danas termin srednje godine označava period od ranih tridesetih do kasnih šezdesetih godina života, te i termin "kriza srednjih godina" označava doba velike tranzicije u ovom životnom rasponu.

- U vezi sa tim, primećujem da je kriza način na koji nas priroda na neki način primorava da se promenimo i smelo krenemo napred i razvojno se javlja u svakom periodu života. Nije svaka kriza negativna, ona može biti početak životnih promena u pozitivnom smislu, ali isto tako i u negativnom smislu može bit početak nazadovanja.

Uobičajeno, u ovoj razvojnoj etapi, objašnjava Werner, dolazi do restrukturisanja porodičnih i bračnih odnosa.

Psiholog Irena Werner; foto privatna arhiva

- Deca se najčešće odvajaju ili pripremaju za odlazak od porodice, menjaju se dotadašnje porodične uloge, zahteva se usklađivanje ličnih i bračnih želja i potreba, u porodice pristižu novi članovi, a neki ih, nažalost, napuštaju. Takođe, ovo je vreme i za preispitivanje karijernih odluka i dalji razvoj karijere, razmatranje neostvarenih snova i ulaganje napora u ispunjavanje želja, ali nekad i za promenu životne putanje i ponovnu izgradnju identiteta. Upravo zbog svega toga, najpoznatiji i najučestaliji koncept koji opisuje period srednjeg doba jeste kriza srednjih godina - navodi psiholog.

Može da bude i vreme novih potencijala 

Pored izvesnih teškoća koje srednje godine nose zbog gubitka bliskih ljudi, shvatanja da je život prolazan kao i žala za mladošću, ovo može biti i period ponovnog životnog elana, snage i povećanja opšteg zadovoljstva.

- Otvara se mogućnost posvećivanja pažnje izgradnji karijere i profesionalnom rastu i razvoju, a za neke žene posao je izvor stabilnosti tokom ovog perioda. Takođe, rezultati nekih istraživanja pokazuju da žene u ovom periodu postaju asertivnije.

Zajedničko za mnoge muškarce tokom krize srednjih godina jeste proces razočaranja, kada mogu osećati potištenost usled nenadoknadivog gubitka proteklog vremena i egzistencijalnih preispitivanja. Može postojati potreba za novitetima i uvođenjem promena u fizičkom izgledu ili okruženju, kao i iznenadnih i naglih odluka - kaže Werner.

Zbog delimično različitih iskustva i doživljaja kroz koje prolaze muškarci i žene tokom srednjeg doba, postavlja se zahtev za uspostavljanje novog balansa u bračnom odnosu, koji može rezultovati privlačnošću ljubavi izvan braka ili uspostavljanju bliskosti između partnera.

Generalno gledano, teško je reći da je period srednjih godina isključivo krizni period, već donosi u život i mnoge, nove pozitivne i prijatne potencijale, od kojih imamo mogućnost da ovaj period pretvorimo u novu mladost, zaključuje naša sagovornica.

Video: Dr. Paukman podmlađuje ljude, a ovo je njegov recept za mladost

(Ona.rs)