Viktorija je prvi put zatrudnela u 46. godini: "Mislila sam da nikad neću postati mama"

Iako je znala da postoji rizik po nju i bebu, Viktorija je bila spremna na sve kako bi rodila dete

Da li postoje savršene godine kada treba roditi dete? Na ovo pitanje svako će odgovoriti na svoj način.

Odluka kada treba roditi dete zavisi ne samo od godina, nego i od mentalnog i fizičkog stanja roditelja. Iako s godinama raste i rizik od brojnih naslednih bolesti i stanja koja bi se možda mogla izbeći u mlađim godinama, danas možemo videti brojne primere majki koje su dete rodile u 40-im.

Jedna od njih je Viktorija Kaningem (47) koja je postala majka prošle godine, kad je na svet donela dečaka.

Viktorija je 2002. godine bila u braku sa tadašnjim mužem Markom, a kako kaže, tada nije razmišljala o deci, jer je bila posvećena podučavanju joge i pilatesa.

- Osećala sam da u mom životu nema mesta za decu. Međutim, kada sam napunila 30 godina, moj biološki sat je krenuo da otkucava, a Markov stav da ne želi decu se nije promenio - priseća se Viktorija.

Posle 13 godina braka, Viktorija i Marko doneli su odluku da se zbog različitih pogleda na svet i stavova raziđu i stave tačku na brak.

- Ostala sam sama, a već sam imala 40 godina. Bla sam slomljena što je moj san o majčinstvu završen. Međutim, nisam htela da odustanem od ljubavi, pa sam preko interneta upoznala Stjuarta koji je tada imao 41 godinu - kaže Viktorija.

Pre dve godine, Viktorija i Stjuart počeli su da žive zajedno. Oboje su delili san da imaju dete.

- U početku smo, kao i većina parova, koristili kontracepciju, ali smo onda odlučili da prestanemo i da radimo na bebi. Krajem januara 2021. godine, shvatila sam da mi kasni menstruacija. U početku sam bila sigurna da je u pitanju perimenopauza, ali kada nisam dobila ni početkom idućeg meseca, mali glas iznutra je pitao: "Da li si možda trudna?". Stjuart je otišao i kupio test, a kada sam videla da je pozitivan, moj svet je stao - kaže ona.

Kad je otišla kod doktora, odmah joj je rečeno da postoji povećan rizik za nju i bebu.

- Do 37. nedelje moja anksioznost bila je toliko loša da su lekari pristali na rani carski rez. Kad sam ugledala svog sina, to je bila ljubav na prvi pogled, a Stjuart je bio podjednako oduševljen što je konačno postao tata. To što sam postala mama promenilo mi je život zauvek - rekla je ona.

Kako kažu Viktorija i Stjuart, dešava se da ih ljudi gledaju čudno i misle da oni nisu roditelji njihovom sinu, ali da ih takva mišljenja uopšte ne dotiču.

(Ona.rs)