Od zdravlja Kejt Midlton do Šarlotinih testova u školi: Princ Vilijam izneo vesti o svojoj porodici

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ se nadao da je ćerka dobro prošla na testu, a onda je povodom događaja govorio i o baki Kejt Midlton

Foto: Tanjug/AP

Princ Vilijam je izneo najnovije vesti o svojoj porodici u najemotivnijem događaju koji se dogodio u engleskom gradu Portsmutu. Tamo je obeležena 80. godišnjica iskrcavanja u Normandiji, takozvani "Dan D", koji su sproveli Saveznici tokom Drugog svetskog rata i koji je kulminirao oslobađanjem teritorija koje je okupirala nacistička Nemačka.

Čin koji je ganuo Čarlsa i Kamilu i u kojem je naslednik krune razgovarao sa vojnim veteranom o zdravlju svoje supruge Kejt Midlton i sa jednom devojčicom o tome kako je njegova ćerka Šarlot pred kraj školske godine.

I kralj i kraljica, kao i princ od Velsa ćaskali su i zahvaljivali britanskim herojima koji su napustili Portsmut pre osamdeset godina za njihove usluge u Normandiji. Pored zahvalnosti, princ Vilijam im je rekao da bi njegova supruga volela da bude na ovoj istorijskoj godišnjici i rekao da joj je "bolje".

Kejt Midlton je bila odvojena od zvaničnog života tokom cele 2024. godine, a u martu je i sama rekla u hrabrom videu da boluje od raka i da je podvrgnuta preventivnoj hemioterapiji, dok je tražila vreme i privatnost da se oporavi.

Princ je takođe ćaskao sa decom i unucima britanskih heroja, a jedna od devojčica ga je pitala za njegovu ćerku. Vilijam je rekao: "Šarlot je u školi, ima ispite".

Troje dece porodice Vels pohađaju školu Lambruk u Berkširu, a otac je rekao da se Šarlot „nije radovala ovom jutru“ jer je morala da radi test.

- Nadam se da je sve prošlo dobro - rekao je Vilijam dok je prekrstio prste.

Princ Vilijam je takođe rekao prisutnima da je ćaskao sa grupom žena koje su radile na razbijanju šifara, što je radila i baka princeze od Velsa, Valeri Midlton.

- Podsećao sam sve kako je njena baka služila u Blečliju, tako da je imala dosta zajedničkog sa nekim damama ovde - pomenuo je on.

Valeri i njena sestra bliznakinja Meri radile su u Blečli parku kao deo tima razbijača šifri.

Uprkos svom doprinosu naciji, Džordžova, Šarlotina i Luisova prabaka po majci zaklela se na tajnost i nikada to nije nikome rekla, rekla je sama Kejt grupi učenika koji su posetili centar 2019.

Kejtina baka i pratetka su pratile diplomatski saobraćaj sa tajnih prislušnih stanica i bile svedoci jednog od najneobičnijih trenutaka u Blečlijevoj istorij . Kada su sestre bile na dužnosti presretnuta je poruka da se Japan predao, što je značilo da su bile u prvoj grupi ljudi, zajedno sa kraljem Džordžom VI i premijerom Vinstonom Čerčilom, koje su saznale da je Drugi svetski rat završen, prenosi "Daily Mail".

(Ona.rs)