• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je preventivna hemioterapija? Evo kako će da leče Kejt Midlton

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Britanska princea je objavila da je u "ranim fazama" preventivnog hemioterapijskog tretmana, koji se obično koristi za smanjenje rizika od ponovnog pojavljivanja raka; može da leči mnogo različitih vrsta raka, a najčešće se koristi kod pacijenata kojima je dijagnostikovan rak dojke, debelog creva ili jajnika

  • 0
Kejt Midlton Foto: Tanjug/AP

Kejt Midlton je dijagnostikovan rak.

Kensingtonska palata, ali i ona sama u video izjavi objavljenoj u petak, otkrila je svoju dijagnozu, koju je bila tajna za javnost više od tri meseca, nakon što je bila podvrgnuta planiranoj abdominalnoj operaciji, kada su lekari verovali da njeno stanje nije kancerogeno.

- Testovi su, međutim, nakon operacije, otkrili da je rak bio prisutan - rekla je 42-godišnja princeza od Velsa u snimku koji je objavila palata: - Moj medicinski tim je stoga savetovao da treba da se podvrgnem kursu preventivne hemioterapije, a sada sam u ranoj fazi tog lečenja.

Iako palata nije objavila kakvu vrstu raka ili stadijum raka ima, dijagnoza je "šokirala" i nju i princa Vilijama, ali je ona uverila sve da je "dobro i svakim danom sve jača" nakon uspešne januarske operacije.

- U ovom trenutku mislim i na sve one čije je živote uticao rak - nastavila je Midlton, koja je nestala s lica zemlje još od postupka 17. januara, zbog čega se spekulisalo šta se dešava zapravo sa njom: - Za sve koji se suočavaju sa ovom bolešću, u bilo kom obliku, nemojte gubiti veru ili nadu. Niste sami.

Kejt Midlton Printskrin: Tanjug

U kraljevskom saopštenju u petak, Kejt se zahvalila javnosti na podršci i zatražila "prostor i privatnost" dok završi preventivni tretman hemioterapije.

Šta je preventivno lečenje hemioterapijom?

Dr Marlin Mejers, onkolog i direktorka Programa za preživljavanje od raka u Centru za rak Perlmutter na NIU Langone, rekla je za "NY Post" da je, iako je "teško komentarisati Midltonov specifičan tretman" jer je tip ili stadijum raka princeze od Velsa nepoznat - preventivna hemioterapija tu kako bi se smanjio rizik.

- Preventivna hemioterapija, koja se naziva i adjuvantna hemioterapija, ponekad se koristi nakon što se primarni rak ukloni kako pokušao da se smanji rizik od njegovog ponovnog povratka -  objasnio je onkolog.

Tretman je pogodan za nekoga ko je pod većim rizikom od razvoja određenih vrsta raka zbog porodične istorije, njihovog načina života ili prekanceroznog stanja.

- Često dajemo preventivnu hemioterapiju za nekoliko vrsta raka kako bismo pokušali da iskorenimo mikroskopske ćelije koje se ne mogu videti na skeniranju, ali mogu da rastu ako se ne leče - dodao je Mejers.

Kejt Midlton Foto:Stephen Lock / i-Images / Avalon / Profimedia

Adjuvantna terapija se može koristiti kada druge metode lečenja nisu efikasne, iako izbor da se podvrgne preventivnoj hemioterapiji zavisi od vrste i stadijuma raka, da li je prijemčiv za hormonsku terapiju i broj limfnih čvorova koji su uključeni.

- Koristi od ovoga u velikoj meri zavisi od stadijuma raka i vrste raka, a to nisu informacije koje imamo o princezi od Velsa - objasnio je Mejers.

Kako funkcioniše preventivna hemioterapija?

Nakon uspešnog uklanjanja kancerogenih ili prekanceroznih ćelija, mikroskopske ćelije raka koje ne mogu da se detektuju mogu i dalje da ostanu u telu i da dovedu do ponavljanja raka mesecima ili čak godinama nakon početnog lečenja ili nakon ulaska u remisiju.

Adjuvantno lečenje hemioterapijom - koje može da traje nedeljama ili godinama - napada te ćelije sistemski i eliminiše prisutnu bolest, smanjujući rizik od recidiva.

Lekovi za hemioterapiju ubijaju brzorastuće ćelije raka, ali takođe mogu da oštete zdrave ćelije, izazivajući kratkoročne gastrointestinalne neželjene efekte kao što su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, dijareja, zatvor i gubitak težine.

Kejt Midlton Foto: Tanjug/AP

Lekovi takođe mogu da dovesti do pojave rana u ustima, gubitka kose, umora, anemije i još mnogo toga, iako je manja verovatnoća da će zdraviji pojedinci imati neželjene efekte.

Međutim, postoje dugoročne posledice uzimanja lekova za hemioterapiju, kao što su rana menopauza ili oštećenje srca, pluća, bubrega ili nerava.

Koje vrste raka se leče preventivnom hemioterapijom?

Dok preventivna hemioterapija može da leči mnogo različitih vrsta raka, najčešće se koristi kod pacijenata kojima je dijagnostikovan rak dojke, debelog creva ili jajnika.

- Čak i ako se rak resecira radi lečenja, to jest, isecuje se iz tela u pokušaju da se izleči bolest, može postojati veliki rizik od ponovnog pojave, pa se može koristiti hemioterapija - rekao je Mejers: - Ovo može da se uraditi kod raka dojke, jajnika i debelog creva, između ostalog. Specifični lekovi i trajanje lečenja zavisiće od vrste raka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje