Ko je bio Sveti Stefan, prvi hrišćanin koji je stradao zbog vere?

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Sveti Stefan letnji

Foto: crkvaub.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici 15. avgusta obeležavaju prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji praznik nazivaju Svetim Stefanom letnjim ili Stevanom Vetrovitim. Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a na današnji dan se slavi Prenos moštiju Svetog Stefana - Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti.

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan.

Stradanje svetog Stefana zbilo se godinu dana posle silaska Duha Svetoga na apostole odnosno iste godine kada se Isus Hristos vazneo na nebo.

Njegovo mučeništvo potresno je opisano na stranicama Svetog pisma Novog zaveta.

Sveti Stefan se naziva Arhiđakonom, jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu.

Mošti svetog prvomučenika Stefana pronađene su blizu Jerusalima 415. godine.

Smatra se i zaštitnikom loze Nemanjića. Sveti Stefan Prvomučenik po nekim natpisima je bio krsna slava dinastije Nemanjić, a postao je i zaštitnik vladara iz ove porodice. Nemanja je bio prvi vladar koji je svom imenu dodao ime Stefan. Kasnije je svaki monarh iz loze Nemanjića dodavao ovo ime, što zbog tradicije, što zbog značenja.

(Ona.rs)