"Zdrava deca su naša najveća investicija u budućnost": Zajednički ka jačanju sistema podrške

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana Treća međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju i dobrobiti dece i mladih

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

Formiranje Radne grupe za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih i razvijanje Akcionog plana sa jasno definisanim odgovornostima među sektorima neki su od rezultata jednogodišnje implementacije Memoranduma o razumevanju šest ministarstava. Napredak je takođe postignut na lokalnom nivou, gde se kroz saradnju svih institucija na lokalu razvijaju lokalni protokoli o saradnji u 5 gradova i opština, čime će biti obezbeđena bolja podrška deci, mladima i roditeljima, istaknuto je na Trećoj međunarodnoj konferenciji o mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci dece i mladih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u svom obraćanju naglasio je da je mentalno zdravlje dece temelj na kojem gradimo budućnost.

„Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, uz podršku svih resornih ministarstava, posvećeni su unapređenju sistemske brige o mentalnom zdravlju dece, mladih i roditelja. Zajedničkim snagama koristimo sve dostupne resurse kako bismo obezbedili kvalitetnu podršku, posebno za najugroženije mlade i decu. Ovaj korak predstavlja važan iskorak u reformi i unapređenju sistema podrške za mentalno zdravlje u našoj zemlji. Zdrava Srbija je naš zajednički cilj, a zdrava deca naša najveća i najvažnija investicija u budućnost,“ rekao je ministar Lončar.

U susret Svetskom danu mentalnog zdravlja, 10. oktobra, Treća međunarodna konferencija okupila je stručnjake, profesionalce iz oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i omladinskih organizacija. Na skupu je obeležena i jednogodišnja implementacija Memoranduma o razumevanju, koji je potpisalo šest ministarstava - Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je važnost pružanja kontinuirane psihološke i emocionalne podrške deci i mladima.

„Zdrav razvoj mladih predstavlja budućnost Srbije. Svako dete i mlada osoba mora da ima pristup uslugama koje podržavaju mentalno zdravlje. Rana intervencija je mudra investicija — ona jača ekonomsku otpornost Srbije i osigurava dugoročni održivi rast. Ako delujemo sada, možemo da smanjimo negativne ishode poput kriminala, zloupotrebe supstanci i ranog napuštanja školovanja.

U isto vreme, možemo da izgradimo zdravije i produktivnije društvo. Ova konferencija je od ključnog značaja, jer podstiče partnerstva koja su neophodna za preuzimanje zajedničke odgovornosti za mentalnu dobrobit mladih, uključujući saradnju sa ministarstvima, korporativnim sektorom i drugim ključnim partnerima,“ izjavila je Deyana Kostadinova.

Prof. dr Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan ukazao je na značaj mentalnog zdravlja za budućnost društva.

„Naša uloga kao roditelja i učitelja je da podstičemo otvorene razgovore o mentalnom zdravlju i da ohrabrimo mlade da potraže pomoć kada je to potrebno. Nije dovoljno samo tražiti razumevanje, već ga je važno i pružiti. Stavljanjem mentalnog zdravlja mladih u prvi plan, ulažemo u svetliju, zdraviju budućnost za sve. Zajedno, uz zajedničke napore, možemo napraviti značajnu razliku u životima mladih ljudi,“ rekao je dr Fabio Skano.

Tokom konferencije su predstavljeni nacionalni i međunarodni primeri dobre prakse. Posebnu pažnju je izazvao Minimalni paket usluga za mlade, razvijen u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, jer ima potencijal da značajno unapredi dostupnost i kvalitet usluga na lokalnom nivou.

Džana Numanović, predstavnica Omladinskog odbora UNICEF-a, govorila je o značaju usluga koje odgovaraju potrebama mladih.

„Potrebne su nam lako dostupne usluge i informacije o mentalnom zdravlju koje su prilagođene različitim grupama dece i mladih – onima iz opšte populacije i onima koji su često zanemareni, poput dece i mladih iz romske zajednice ili onih koji imaju smetnje u razvoju i invaliditet. Ako profesionalna podrška postane nešto što se podrazumeva, ako normalizujemo traženje pomoći i ako koristimo onlajn platforme za dostupnu i anonimnu podršku, možemo doprineti da se prevaziđe stigma i promeni način na koji govorimo o mentalnom zdravlju,“ istakla je Džana Numanović.

Poštovanje prava dece i mladih na dobro mentalno zdravlje i blagostanje ključno je za realizaciju i svih drugih njihovih prava. Samo zajedničkim snagama možemo da osiguramo da mentalno zdravlje dece, adolescenata i staratelja bude prioritet u svakoj porodici, školi, radnom mestu i u zajednici bila je ključna poruka ovogodišnje konferencije.

(Ona.rs)