Omiljeni srpski voditeljski par poručio važnu stvar svim roditeljima: Šta ćete deci ostaviti u nasledstvo?

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

"Naša deca su sposobnija od nas"

Voditeljka i autorka emisije "RTS ordinacija", Marija Popović privukla je mnogobrojne gledaoce da vikendom poslušaju savete o zdravlju i pravilnom načinu ishrane o kojima razgovara sa eminentnim stručnjacima.

Sa njom se u poslu i u životu savršeno dopunjuje njen suprug, inače kolega novinar.

U pitanju je Milan Popović kojeg publika može videti u serijalu "Moja dedovina", emisiji koja zapuštena seoska domaćinstva pretvara u dedovine sa novim sjajem.

Njihove životne puteve spojila je upravo ljubav prema poslu kojim se bave. Ovaj par je 15 godina u braku, a kao krunu ljubavi dobili su naslednicu Sofiju koja je ista mama. Iako ih veoma retko možemo videti zajedno na javnim dešavanjima, Milan i Marija žive pravu ljubavu bajku.

Njih dvoje na društvenim mrežama vole da podele svoja iskustva o roditeljstvu, a posebnu pažnju izazvala je njihova poruka o tome šta zapravo treba da ostavimo deci u nasledstvo. Marija i Milan na "Instagramu" imaju stranicu pod nazivom "Zdrava porodica" i tu oni redovno govore o svojim navikama u želji da olakšaju i drugima slične svakodnevne izazove.

"Mislim da je ključno da se u svakoj porodici pretumbaju prioriteti jer ovo vreme koje je došlo nameće nam da je najvažnije da radimo kao konji, da zaradimo što više para, da mi kao roditelji zaradimo svojoj deci."

Ali kako kaže Milan, "naša deca su sposobnija od nas" i zato treba misliti na nešto drugo.

"Naša deca znaju po nekoliko jezika, znaju savremene tehnologije, mislim da su mnogo inteligentnija od nas. Možda smo mi bili malo vredniji zato što smo živeli u teškom vremenu, ali nije teško naterati se kad nađeš motiv. Dakle, njihova šansa i startna pozicija je bolja od naše. I nema potrebe da mi kao roditelji mislimo da moramo da obezbedimo sve našoj deci. Sve smo ovo postavili pogrešno. I onda jurimo, jurimo, jurimo, a zdravlje nam je negde na petom mestu. E onda kad završimo to jurcanje za novcem, sve ćemo pare dati za lekove."

Zato Popovići tvrde da nešto drugo mnogo vrednije treba da ostavimo deci.

"Verujte da je najveća stvar koju možete da ostavite svom detetu u nasledstvo - zdrave navike i zdravlje."

Milan je uveo zdrave navike i smršao 20 kilograma

Milan to govori vodeći se sopstvenim primerom - Marijin suprug smršao je 20 kilograma, a gostujući kod svoje supruge u "RTS Ordinaciji" ispričao je kako se ugojio, kako uspeo da oslabi i kako je pobedio insulinsku rezistenciju.

- Kad sam imao 97 kilograma, niko mi nije prišao da mi kaže da nešto nije u redu sa mojim zdravljem. Sada, kad imam 20 kilograma manje, prilaze mi i pitaju da li sam bolestan. Bio sam fanatični pušač, pušio sam 2,5 pakle dnevno i onda rešio da ostavim duvan - započeo je priču voditelj i nastavio:

- Tada nisam znao šta da radim kad sam gladan i kilogrami su počeli da se skupljaju malo-pomalo. Sve se skupljalo, nespavanje, posao, stres, stalna putovanja. Verovatno je sve to dovelo do nagomilavanja kilograma, a onda su se pojavili i drugi simptomi koje nisam umeo da prepoznam.

U jednom trenutku je shvatio da najviše njegovim zdravstvenim problemima doprinelo je pivo.

- Pre sedam-osam godina nisam znao da prepoznam zašto se hvatam za vodu više nego drugi, zašto mi se suše usta, zašto osećam glad na sat - sat i po". Pojavila se hipertenzija. Organizam se ponaša kao konj u galopu, uđem negde gde mi ne prija, počne srce da mi lupa. Moj kardiovaskularni sistem, koji mi je bio najjača karika, postao je problematičan", objašnjava voditelj. Počeo sam da potežem za pivom koje mi je bilo najmanje omiljeno piće. Tako se posumnjalo da organizam traži ubacivanje šećera, a ne alkohol - ispričao je.

(Ona.rs)