Srpski Alpi su raj za skijaše, a za istraživače ostrvo sa blagom: Tajne Stare planine

Za ljubitelje zimskih sportova Stara planina je nezaobilazna destinacija, jer je pet meseci pod snegom

Strme litice, vodopadi, rečni tokovi, skijaške staze, žičara, više od 1.000 vrsta biljaka od kojih su mnoge lekovite, 200 vrsta ptica, čak 116 vrsta leptira...

Ovako bi, u najkraćem, glasio opis Stare planine, turističke lepotice Srbije koja poslednjih godina doživljava turistički procvat.

Pripada teritorijama četiri opštine – Dimitrovgrad, Knjaževac, Zaječar i Pirot, a geografski gledano nastavak je planinskog venca koji se pretežno nalazi u Bugarskoj.

Ipak, posetioci i zaljubljenici u Staru planinu kažu da se ono najlepše što priroda može da podari nalazi baš u Srbiji, posebno za planinare i skijaše, te i ne čudi što je nazivaju „srpskim Alpima“.

U vreme Rimljana ovaj masiv je nosio naziv Hemus, što znači „planinski lanac“. Turci su je zvali „Kodža Balkan“ ili samo „Balkan“, što u prevodu znači „brdoviti kraj“.

Midžor, najviši vrh Stare planine u Srbiji nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine, a među turistima posebno popularan Babin zub, koji je i zaštićeni prirodni rezervat, na 1.758 metara.

Na Jabučkom ravništu nastala je prva gondola u Srbiji. Ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju na 13 kilometara dugim stazama i žičarama sa kapacitetom od oko 1.300 skijaša na sat.

Video: Jelena se popela na vrh Stare Planine i shvatila da je ispod nje more

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)